Skip Navigation
Groen Traineeship Bomenredders Utrecht

Groen Traineeship Bomenredders Utrecht

Tijdelijke activiteit · 6–8 uur/week · Start vanaf 4 okt Voor ongeveer 5 maanden
Utrecht, Utrecht, Nederland
TuinierenBuitenActiviteiten begeleidenCampagne voerenCoördinerenNederlands
Natuur & MilieuBuurt & omgevingWelzijn
Goede gezondheid en welzijnDuurzame steden en gemeenschappenKlimaatactieLeven op het land
Deze vacature is geschikt voor jongeren
Aanmeldingen sluiten in 2 months.12 plaatsen over.
Activiteit Delen
Meer Bomen Nu
#82240
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Meer-Bomen-Nu1/activiteiten/Groen-Traineeship-Bomenredders-Utrecht/82240 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Bouw mee aan de groene ‘bomenhubs’ van MeerBomenNu. Utrecht stad heeft al 1 hub, maar we willen er méér. Drie om precies te zijn. Daar hebben we jou bij nodig.

Uitgebreide omschrijving

Red kansarme jonge bomen en deel deze gratis uit om te herplanten op kansrijke plekken. Bouw mee aan de groene ‘bomenhubs’ van Meer Bomen Nu. Utrecht (stad) heeft al één hub, maar we willen er méér. Drie om precies te zijn. Zodat we nóg meer jonge boompjes van de versnipperaar kunnen redden en deze kunnen uitdelen aan Utrechters die willen vergroenen. We gaan komende winter voor de 3 miljoen bomen en daarbij hebben we jouw hulp hard nodig! Dit Groen Traineeship is speciaal bedoeld voor jongeren van 16-29 jaar.


Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging die zich inzet om elk boompje dat ontkiemt tot wasdom te laten komen. Elke boom maakt jaarlijks zaailingen, denk aan een eikeltje dat uitgroeit tot een nieuwe eikenboom. De meeste zaailingen overleven het niet, omdat ze opkomen op een plek waar ze niet groot kunnen, óf mogen worden. Bijvoorbeeld in de schaduw van de moederboom, of op een heide, waar bomen worden weggehaald om de hei te beschermen. Bij het beheer van deze natuurplekken worden duizenden zaailingen gemaaid of op een andere manier weggehaald. Deze zaailingen zijn een bron van duurzaam, circulair en veelal inheems plantgoed. Daarom oogsten wij de zaailingen en delen we ze gratis uit. 


Maak direct klimaatwinst

Het hergebruiken van zaailingen heeft vele voordelen. Waar deze boompjes nu veelal worden gezien als “afval” of overschot, en gemaaid, versnipperd of verbrand worden, zien wij ze als kans. Deze zaailingen zijn lokaal groot geworden zonder hulp van enige grondstoffen: geen extra land, geen (kunst)mest, geen gewasbeschermingsmiddelen. Elk boompje dat we verplanten is daarmee direct klimaatwinst. Het weghalen van zaailingen die op de verkeerde plek staat versterkt tevens de biodiversiteit van de oogstplek: er komt meer ruimte voor de andere soorten die er (beter) passen. Maar ook op de plantplek vergroot het de biodiversiteit: daar vormen de jonge boompjes de start van een nieuw, veelal inheems ecosysteem. Een win-win!


In de stad Utrecht zijn we vorig oogstseizoen voor het eerst met een bomenhub gestart. Op de stadsboerderij Eilandsteede in de wijk Kanaleneiland hebben we ruim 6.500 boompjes uitgedeeld aan Utrechters die hun tuin wilden vergroenen. We zaten aan de max van wat we konden: lange rijen vormden zich tijdens de uitdeeldagen, omdat zoveel mensen boompjes wilden halen. Daarom willen we komend seizoen opschalen, door twee nieuwe hubs te openen, verspreid over de stad. Zo ontstaan er drie groene hubs waar we onze geoogste boompjes kunnen uitdelen. 


In de eerste maand maken we onderling kennis, bereiden we de hubs goed voor, delen we onze bomenkennis met jullie en maken we samen een plan van aanpak en werkafspraken. Vanaf november gaan we samen oogsten en uitdelen. Het laatste weekend van februari sluiten we af met een giga-uitdeel-dag voor alle bomen die we hebben gered. 


Jouw inzet

Samen met je trainee-teamgenoten ga je aan de slag met onderstaande taken. Deze verdelen we onderling. Wat je concreet gaat doen?

  • Je bereidt de nieuwe bomenhubs voor op de komst van verschillende zaailingen en zorgt dat alle oogsten netjes gesorteerd worden in de hubs.
  • Je organiseert zelf oogstdagen om zoveel mogelijk zaailingen te redden van de versnipperaar en oogst uiteraard zelf ook mee.
  • Je volgt cursussen en workshops over soorten- en bomenherkenning, communicatie en marketing, werken met vrijwilligers, bomenhub-beheer en/of de oogstbegeleiderscursus
  • Je zorgt dat zoveel mogelijk Utrechters horen van de gratis boompjes door het opzetten van een communicatie strategie
  • Je organiseert uitdeel-events waar inwoners gratis boompjes op kunnen halen en deelt de boompjes uit tijdens deze events. 
  • Je werft Utrechtse vrijwilligers die de hubs volgend jaar willen voortzetten.
  • Je zoekt nieuwe samenwerkingen met groene organisaties (en breidt de bestaande samenwerkingen in de stad uit) en bouwt zo mee aan een bomen-verplant-netwerk in Utrecht.


Dus, aan de slag met communicatie, organisatie of gewoon lekker handen uit de mouwen? Wat jij leuk vindt, daar leggen we jouw focus. Wel vinden we het belangrijk dat je alle aspecten op zijn minst meekrijgt, zodat je van alles wat leert.


Uiteraard wordt je hierin continu persoonlijk begeleid en krijg je verschillende trainingen en workshops aangeboden om het werk goed uit te kunnen voeren. Kennis van bomen is dus niet nodig. Als je maar enthousiasme meebrengt en de wil om impact te maken.


Jouw impact

Je helpt mee aan een ver(drie)dubbeling van het aantal nieuwe bomen in Utrecht. Door nieuwe bomenhubs te openen, hebben we meer capaciteit en meer bereik om boompjes uit te delen. Op één oogstdag oogsten we gemiddeld 500 – 1.500 zaailingen. Via onze eerste Utrechtse bomenhub hebben we vorig jaar ruim 6.500 bomen uitgedeeld. Met jouw bijdrage voor de drie hubs hopen we komend seizoen 15.000 – 20.000 bomen te kunnen uitdelen in de stad. 


Wanneer

Dit traineeship is onderdeel van Groen Traineeship en start op vrijdag 4 oktober en loopt door t/m vrijdag 28 februari. Deelnemen aan het traineeship kan alleen voor de gehele periode. Heb je vakantieplannen of kan je een keertje niet? Het is mogelijk om vier werkdagen te missen, in overleg met de andere trainees en projectleider. 


Onze vaste samenwerkdagen zijn op vrijdag van 10.00 – 16.00 uur. Uitdeeldagen zijn soms ook op zaterdagen, omdat we bomen uitdelen aan particulieren. Deze uitdeeldagen plannen we gezamenlijk tijdens het traineeship en zijn afhankelijk van de hoeveelheid oogst. Je aanwezigheid is tijdens deze weekend-uitdeeldagen niet verplicht, maar het zijn wel heel leuke dagen om mee te maken (want: allemaal blije afhalers van gratis bomen). We raden aan om bij minimaal eentje aanwezig te zijn.


Interesse?

Ben jij 16 t/m 29 jaar oud? Klaar om jouw impact te vergroten en bomenredder te worden? Schrijf je in via de aanmeldknop op de website van Groen Traineeship (aanbod > herfstprojecten > bomenredders-in-utrecht)

Wat vrijwilligers nodig hebben

🗣️ Beheersing van het Nederlands

Wat wij vrijwilligers aanbieden

🤝 Extra begeleiding

Hoe kom ik er?

Aanmeldingen sluiten in 2 months.12 plaatsen over.
Activiteit Delen

Over Meer Bomen Nu

Wij redden kansarme zaailingen (kleine boompjes en struikjes) uit natuurgebieden en parken om deze gratis weg te geven aan iedereen die wil vergroenen.
Vacatures die je misschien ook interessant vindt
Buurtverbinder Votulast
Vaste activiteit · Flexibele uren · Start vanaf 1 aug
Utrecht
Buurtverbinder Votulast
Je helpt initiatieven in Votulast samen verder in wensen, mogelijkheden op straat, rond tuinen, parken, sportvelden, in de buurt... Geplaatst door Wijkwijzer Noordoost
Ondersteuner inloopochtend gezocht!
Vaste activiteit · 1–3 uur/week
Utrecht
Ondersteuner inloopochtend gezocht!
We zoeken ondersteuning van onze teamleider bij onze inloop op vrijdagochtend in Zuilen, Utrecht. Taken: klaarzetten, koffie schenken, praatje maken, opruimenGeplaatst door Stichting Oog voor Utrecht
Werkmiddag in Tivolituin
Vaste activiteit · 3-4 uur/maand · Start vanaf 6 jul 2024
Utrecht
Werkmiddag in Tivolituin
1ste zaterdag van de maand; werkmiddag om half 2. Je komt wanneer je het uitkomt. Neem in de zomermaanden een drinkfles mee. Koud water en ranja hebben i/d tuinGeplaatst door Tivolituin Buitenwittevrouwen
Help je mee in de tuin?
Vaste activiteit · 2–6 uur/week
De Meern
Help je mee in de tuin?
Kasteeltuin Nijevelt is een stadstuin in De Meern. We werken een aantal dagdelen per week met een groep vrijwilligers in de tuin. Werk je mee?Geplaatst door Stadstuin Kasteeltuin Nijevelt - Utrecht Natuurlijk
Eventmanager
Tijdelijke activiteit · Flexibele uren · Start vanaf 1 aug Voor ongeveer 5 maanden
Utrecht
Eventmanager
Eventcoördinator Buurtbel Wittevrouwen voor events in de foyer van de Paardenkathedraal. Je bereid een event voor met actieve bewoners(iniatieven), jong & oud.Geplaatst door Buurtbel Wittevrouwen
(Moes)tuinders gezocht voor de tuin van Eilandsteede
Vaste activiteit · 3–6 uur/week
Utrecht
(Moes)tuinders gezocht voor de tuin van Eilandsteede
Bij de stadsboerderij Eilandsteede in park Transwijk, ligt een mooie tuin. Twee dagdelen per week werken we met vrijwilligers. Zin om mee te werken?Geplaatst door Stadsboerderij Eilandsteede - Utrecht Natuurlijk
Vind Workshops die bij jou passen
Sep10
Workshop Crowdfunding en Campagne voeren
Workshop · 10 sep, 19:00 - 21:00
Utrecht
Workshop Crowdfunding en Campagne voeren
Wil je leren hoe je een succesvolle crowdfundingcampagne kan opzetten? In deze workshop geeft Voor je Stadsie je alle tools om meteen aan de slag te gaan!Geplaatst door Voor je Stadsie
Sep4
Basistraining Taal Voor Het Leven 3
Workshop · 4 sep, 19:00 - 21:30
Utrecht
Basistraining Taal Voor Het Leven 3
Ben jij taalcoach, taalvrijwilliger of taalmaatje in Utrecht? En wil je meer weten over hoe je jouw cursist(en) goed kunt begeleiden?Geplaatst door Taal Doet Meer
Nov7
Basistraining Taal Voor Het Leven 4
Workshop · 7 nov, 13:00 - 15:30
Utrecht
Basistraining Taal Voor Het Leven 4
Ben jij taalcoach, taalvrijwilliger of taalmaatje in Utrecht? En wil je meer weten over hoe je jouw cursist(en) goed kunt begeleiden?Geplaatst door Taal Doet Meer
Okt25
Nieuw
Grenzen aangeven (praktische variant)
Workshop · 25 okt, 10:00 - 13:00
Utrecht
Grenzen aangeven (praktische variant)
Grenzen ervaar je in je lichaam, en het is belangrijk je hier bewust van te worden, hoe zorg je ook goed voor jezelf? kom naar deze workshop, en we helpen jeGeplaatst door U Centraal
Nov6
Oplossingsgerichte communicatie voor vrijwilligers (verdieping)
Workshop · 6 nov, 18:30 - 21:00
Utrecht
Oplossingsgerichte communicatie voor vrijwilligers (verdieping)
In deze workshop maken vrijwilligers kennis en oefenen met probleemoplossend communiceren door het stellen van oplossingsgerichte vragen. Kom je ook?Geplaatst door VC Utrecht
Okt9
Communicatietechnieken voor vrijwilligers ( basis)
Workshop · 9 okt, 18:30 - 21:00
Utrecht
Communicatietechnieken voor vrijwilligers ( basis)
Je hoeft geen psycholoog te zijn om een goed gesprek te kunnen voeren met je hulpvrager. Kom je ook naar deze workshop communicatietechnieken?Geplaatst door VC Utrecht

Powered by Deed‌mob Tools ·