Onderzoek

Data over vrijwillige inzet

Onze adviseurs houden hun kennis voortdurend op peil. Deze kennis delen wij graag. Op deze pagina publiceren we de meest recente onderzoeken over vrijwillige inzet die ook relevant zijn voor het Utrechtse vrijwilligerswerk (o.a. van de Universiteit voor Humanistiek, Movisie, K.I.S., Verwey-Jonkerinstituut, de Erasmus Universiteit Rotterdam maar ook internationale onderzoeken). We publiceren links naar belangrijke artikelen en geven praktische tips voor vrijwilligersorganisaties. Zo hoeft niet iedereen de literatuur zelf bij te houden! Bovendien maken wij de kennis direct toepasbaar voor de Utrechtse praktijk. 

Wil je meer weten over de inzet van vrijwilligers (in Utrecht)?

Er zijn verschillende bronnen waarop je kunt zoeken:


  • Utrecht Monitor: deze dwarsdoorsnede van de stad laat met cijfers en trends zien hoe Utrecht er anno 2020 voor staat. Onder meer op het gebied van gezondheid, leefklimaat, samenwerking, bevolkingsgroei, arbeidsmarkt, duurzaamheid én vrijwillige inzet. 
  • Utrecht in cijfers: deze site toont hoe het feitelijk met Utrecht en haar inwoners gaat. Per thema is een overzichtelijk dashboard met de belangrijkste cijfers over de stad. Je kunt ook een selectie per wijk of buurt maken. Ook kun je zelf tabellen en grafieken maken. 
  • WistUData: een database van de Gemeente Utrecht, gebaseerd op de jaarlijkse data verzameld via de Buurtmonitor en Volksgezondheidsmonitor. Een enorme hoeveelheid beschikbare gegevens. Bekijk de data over vrijwillige inzet in Utrecht in voorgaande jaren.
  • Movisie: trendrapport over vrijwillige inzet, 2019
  • Onderzoek en aanbevelingen over het vormgeven van de participatiemaatschappij, gedaan door het NOV
  • Waarde bepalen van maatschappelijke initiatieven, drie methoden


"Wij vinden zelf onderzoek doen naar vrijwillige inzet belangrijk. Daarom werken wij regelmatig samen met onderzoeksstudenten van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht"

Noortje van der Meer, adviseur VC Utrecht

Contactpersoon

Gerdien van Tongerenadviseur
06 - 8245 5377
Noortje van der Meeradviseur
06 - 8215 9358