Informatie over vrijwillige inzet

Onze adviseurs houden hun kennis voortdurend op peil en deze kennis delen wij graag. Op deze pagina publiceren we de meest recente onderzoeken en artikelen over vrijwillige inzet die ook relevant zijn voor het Utrechtse vrijwilligerswerk. Zo hoeft niet iedereen de literatuur zelf bij te houden!

Tevredenheidsonderzoek organisaties en vrijwilligers 2024

In juli 2024 vroegen wij de organisaties en vrijwilligers die een account hebben op onze website naar hun tevredenheid over de Vrijwilligerscentrale Utrecht en over hun eigen vrijwilligers(-werk).

Databanken

Er zijn verschillende bronnen waarop je kunt zoeken:

  • Utrecht Monitor: deze dwarsdoorsnede van de stad laat met cijfers en trends zien hoe Utrecht er voor staat. Onder meer op het gebied van gezondheid, leefklimaat, samenwerking, bevolkingsgroei, arbeidsmarkt, duurzaamheid én vrijwillige inzet. 
  • WistUData: een database van de gemeente Utrecht, gebaseerd op de jaarlijkse data verzameld via de Buurtmonitor en Volksgezondheidsmonitor. Een enorme hoeveelheid beschikbare gegevens. Bekijk de data over vrijwillige inzet in Utrecht in voorgaande jaren.
  • Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): Vrijwilligerswerk in 2024
  • NOV: Wetenschap & cijfers over vrijwillige inzet
  • Movisie: Cijfers over vrijwillige inzet
Onderzoek naar vrijwilligerswerk in Utrecht, in samenwerking met studenten en andere partners.

Praktisch aan de slag

Hier vind je informatie waarmee je direct aan de slag kan.

Straatintimidatie

Wil jij leren om het gesprek aan te gaan over straatintimidatie? In deze toolkit vind je verschillende werkvormen, bijvoorbeeld de omstanderinterventie (p. 22). Allemaal strategieën om op een veilige manier in te grijpen als je ongewenst gedrag op straat ziet gebeuren. Deze toolkit is gemaakt door de Gemeente Utrecht. 

Toolkit Aanpak straatintimidatie


Subsidiekaart van Voor je Stadsie

De Subsidiekaart van Voor je Stadsie biedt een helder overzicht van 45 verschillende subsidies van de Gemeente Utrecht. Of je nu werkt aan een maatschappelijk initiatief, een cultureel project, of een duurzaamheidsplan, de kans is groot dat er een subsidie bij zit die perfect aansluit bij jouw plan. Met deze kaart is het nog makkelijker voor jou om de juiste financiële ondersteuning te vinden en je plannen in Utrecht te realiseren. 

Subsidiekaart van voor je stadsie

Jongerenproof

Bekijk hier het eindrapport van een onderzoek van het Oranjefonds: 'Hoe maak ik mijn organisatie jongerenproof?' van Impact Centre Erasmus (download Marit Schouten).

Hoe maak ik mijn organisatie jongerenproof?


Werving en begeleiding

De rol van de vrijwilligers-coördinator

Dit onderzoek over de rol en positie van de coördinator vrijwillige inzet, was aanleiding om op te roepen tot erkenning van het vak Coördinator Vrijwillige Inzet. Lees hier meer.

Popel vrijwilligers vs voorzichtige vrijwilligers

Nu de samenleving in volle vaart opengaat, zijn er vrijwilligers die zo snel mogelijk weer aan de slag willen, én er zijn vrijwilligers die het toch moeilijk vinden de draad weer op te pakken. Hoe ga je daarmee om?

Vrijwilligers voelen zich gelukkiger

Van de mensen die vrijwilligerswerk doen, zegt 91 procent gelukkig te zijn, tegen 85 procent van de mensen die geen vrijwilligerswerk doet. Vrijwilligerswerk brengt zó veel!

Onderzoeken

Samenwerken met kwetsbare vrijwilligers.

Handreiking werken met kwetsbare vrijwilligers

De publicatie ‘Samen bouwen aan een dak’ laat zien hoe inloophuizen bezoekers activeren als kwetsbare vrijwilligers, waarbij ervaringsdeskundigheid centraal staat en theorie wordt afgewisseld met sprekende praktijkvoorbeelden.

Inspiratiewaaier inclusiever vrijwilligerswerk

Inspiratiewaaier inclusiever vrijwilligerswerk

De inspiratiewaaier van Movisie biedt tips, tools en voorbeelden om vrijwilligerswerk inclusiever te maken, zodat iedereen gelijkwaardig kan meedoen en organisaties profiteren van diverse perspectieven en talenten.

Theorie en aanpak polarisatie mbt vrijwilligerswerk.

Theorieën en aanpakken van polarisatie

Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) heeft in kaart gebracht welke wetenschappelijke theorieën en praktijkaanpakken toepasbaar zijn voor preventie van- en omgaan met ongewenste polarisatie.

Factsheets, handreikingen en onderzoeken over LHBTI-emancipatie mbt vrijwillige inzet

Factsheets en onderzoeken over LHBTI-emancipatie

Dit overzicht bundelt factsheets, handreikingen en onderzoeken die inzicht geven in de kwetsbare positie van LHBTI-personen en biedt praktische handvatten voor beleid en hulpverlening die rekening houden met gender- en seksuele diversiteit.

Alles wat je moet weten over werken met vrijwilligers

Vrijwilligersbeleid

Onderwerpen: beleid, werven, selecteren & matchen, begeleiden, behouden, aanspreken, diversiteit, motivatie en vergoeding

Financiering

Onderwerpen: fondsen & subsidies en andere vormen van financieren

Werkzaamheden organisatiebreed

Onderwerpen: administratie & registratie, besturen van een vrijwilligersorganisatie en organisatieontwikkeling

Handige documenten

Bekijk hier onder andere een model vrijwilligersovereenkomst en een intakeformulier.

Eigen onderzoek Vrijwilligerscentrale Utrecht

Ben je student en zoek je een onderzoeksplek? Stuur dan een mail naar [email protected].


    Contactpersoon

    Mirjam van Dijk
    Mirjam van Dijk[email protected]adviseur
    06 8215 9358
    di t/m vrij