Hoe ga je in gesprek over mentale klachten?
Contactpersoon
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/VCUtrecht/activiteiten/Hoe-ga-je-in-gesprek-over-mentale-klachten/96902 om je aan te melden
Samenvatting
Leer hoe je depressie, angst en psychose kunt herkennen en bespreekbaar kunt maken. Zo wordt de drempel om die klachten te bespreken een stuk lager!Uitgebreide omschrijving
Als je weet hoe je mentale klachten vroeg kunt signaleren, kun je iemand sneller een luisterend oor bieden. Dat is superbelangrijk, want hoe eerder iemand hulp krijgt, hoe groter de kansen op (snel) herstel. Een luisterend oor kan al zo prettig voor iemand zijn, dat naar de ggz helemaal niet nodig is. Als je weet hoe lang de wachttijden zijn …
Je gaat nadrukkelijk geen mensen behandelen, je verwijst ze als dat nodig is door naar professionals. Maar je kunt wel het gesprek met ze aangaan en ze het gevoel geven dat ze gehoord worden.
Tijdens de cursus krijg je wat theorie en gaan we ook aan de slag met cases. We vragen de groep in welke vorm ze dat het liefste willen doen.
We kunnen op verzoek de nadruk op 1 of meer onderwerpen leggen, zodat we zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van de deelnemers.
Doelgroep: voor wie is de workshop bedoeld?
De cursus is voor iedereen die een begin wil maken met kennis opdoen over depressie, angst en psychose en die daarover in gesprek wil gaan met anderen.
Trainer
Ineke Buijs is ervaringsdeskundig op het gebied van depressie (en angst). Je kunt haar daar alles over vragen. Ineke is ook trainer Mental Health First Aid. Daarnaast heeft ze communicatiebureau Taalkamertje, van daaruit verzorgt ze o.a. websites, flyers, posters en nieuwsbrieven.
Over VC Utrecht
We realiseren nieuwe samenwerkingen rond maatschappelijke vraagstukken en andere manieren waarop oude en nieuwe inwoners van de stad zich vrijwillig willen inzetten voor elkaar.
Wij zijn met 12 parttime medewerkers, circa 12 vrijwilligers en een RvT.