Mentor voor een jonge nieuwkomer



Contactpersoon
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Taal-Doet-Meer2/activiteiten/Mentor-voor-een-jonge-nieuwkomer/23119 om je aan te melden
Samenvatting
Word mentor van een brugklasser of basisschoolleerling uit een anderstalig gezin. Je gaat samen aan de slag met taalvaardigheid en studievaardigheden.Uitgebreide omschrijving
“Ali houdt van bewegen, dus als het even kan gaan we naar buiten. Laatst gingen we bijvoorbeeld een stuk fietsen. Onderweg vroeg ik hem wat hij allemaal zag en aan het eind van de rit daagde ik hem uit wie als eerste het bord bovenop de brug kon lezen.” “Ik natuurlijk!” roept Ali glunderend. Later hebben we samen een spannend boek uitgezocht in de bibliotheek. Over Koen, een voetbalkampioen.” - Roos, taalmentor van Ali
Wat doe je als mentor?
Bij Taal Doet Meer kun je aan de slag als taalmentor van een basisschoolleerling of als mentor in het project School’s cool, een mentorproject voor brugklasleerlingen. In samenwerking met Taalschool Utrecht begeleid je een leerling die nieuw in Nederland is. Deze begeleiding focust zich op plezier in taal en school, en daarnaast op persoonlijke ontwikkeling. Als vrijwilliger heb je goed contact met ouders en sla je waar nodig een brug tussen ouders en de school.
In de praktijk:
Je gaat wekelijks zo’n 1,5 uur langs bij het gezin thuis en neemt tijd om elkaar te leren kennen. Met een basisschoolleerling ga je spelenderwijs aan de slag met taal, door bijvoorbeeld samen taalspelletjes te doen, woordenschat te oefenen en naar de bibliotheek te gaan.
In de begeleiding van een brugklasser ga je aan de slag met leesplezier, studievaardigheden en huiswerk. Waar mogelijk vraag je ouders aan te sluiten in de begeleiding; bijvoorbeeld door samen een spelletje te doen of het huiswerk te plannen. Je neemt samen met ouders contact op met school om af te stemmen over de begeleiding.
Tijdens het traject wordt je begeleidt door een vrijwillige mentorcoördinator en kun je regelmatig ervaringen uitwisselen met andere mentoren. Daarnaast kun je deelnemen aan relevante, verdiepende workshops rondom onderwerpen zoals vluchtelingengezinnen of taalontwikkeling.
Wat heb jij in huis?
- Je hebt affiniteit met kinderen, taal en culturen;
- Je bent goed in het begeleiden en enthousiasmeren van mensen;
- Je staat open voor nieuwe ontmoetingen;
- Je bent leergierig, zelfstandig en betrouwbaar;
- Je bent zo’n twee uur per week beschikbaar;
- Je bent beschikbaar voor een periode van minimaal een jaar;
- Je wil je graag ontwikkelen en deelnemen aan een verdiepende workshop of training.
Wat krijg jij ervoor terug?
Door jouw inzet zorg je ervoor dat kinderen een goede start maken op school in Nederland en in de brugklas en later mee kunnen doen in de Utrechtse samenleving. Taal heb je immers nodig om vrienden te maken, een baan te vinden, je bankzaken te doen of je huiswerk te maken. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact! Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je een hoop enthousiaste Taal Doet Meer collega’s erbij en kun je je ontwikkelen door diverse passende trainingen.
Heb je nog vragen of wil je je direct aanmelden? Gebruik dan onderstaande roze knop.
🗣️ Beheersing van het Nederlands
Wat wij vrijwilligers aanbieden
🤝 Extra begeleidingOver Taal Doet Meer
Vrijwillige taalcoaches bieden taalcoaching en activering aan mannen en vrouwen die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Onze vrijwillige mentoren ondersteunen leerlingen met de taal en schoolwerk. Zij krijgen een extra steun in de rug om een goede start te maken in de brugklas en bij het maken van huiswerk.
Ons werk levert alle betrokkenen wat op: cursisten leren de taal en de samenleving kennen. Scholieren presteren beter op school. Vrijwilligers verbreden hun blikveld, ontwikkelen hun sociale vaardigheden en dragen bij aan begrip en samenhang binnen de Utrechtse samenleving.