Basistraining Dialoog Begeleiden
Contactpersoon
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Utrecht-in-Dialoog/activiteiten/Basistraining-Dialoog-Begeleiden/55688 om je aan te melden
Samenvatting
Wil jij mensen op een prachtige manier met elkaar in verbinding brengen? Dialoog begeleiden kun je leren! Ontdek de kunst van de waarderende dialoog.Uitgebreide omschrijving
Meer informatie en aanmelden vind je op de website van Utrecht in Dialoog.
Tijdens de eerste trainingsavond maken we kennis met elkaar en de ervaring die er al is binnen de groep. We gaan dieper in op de belangrijkste theorie en maken een vertaalslag naar de praktijk aan de hand van vragen die jij nog hebt. Want hoe werkt dat nou in de praktijk? Tegen wat voor dingen kun je aanlopen en hoe ga je daar mee om? Na deze avond ontvang je een certificaat van deelname aan de basistraining Dialoog begeleiden.
Eerst zelf ervaren
De werking van een dialoog moet je eerst ervaren: hoe de principes en fasen werken, wat het brengt en oplevert. Voordat je start met de basistraining als begeleider is het daarom belangrijk dat je eerst aan een of meerdere dialogen hebt deelgenomen. We starten de training namelijk met een terugblik op hoe je dit ervaren hebt.
Voorbereiding op de training
Ter voorbereiding op de training ontvang je uiterlijk 3 weken van tevoren via je mail het begeleidershandboek en instructievideo (max 45 min). Hierin vindt je de belangrijkste theorie waar we in de training op gaan verdiepen. Het is daarom belangrijk dat je deze vooraf goed doorneemt. Een studiebegeleider van Utrecht in Dialoog neemt contact met je op om te bespreken hoe we jouw doel en wensen voor de training het beste kunnen ondersteunen. jouw doel en wensen voor de training te bespreken.
In de instructievideo komen de volgende zaken aan bod:
- Vaardigheden dialoogbegeleider
- Waarderend onderzoek dialoogervaringen: wat is/maakt een goede dialoogbegeleider?
- Basisprincipes van de waarderende dialoogmethode (Appreciative Inquiry)
- De kunst van het luisteren en waarderend vragen
- De verschillende fasen: 1) kennismaken, 2) ervaringen uitwisselen, 3) verlangens delen en 4) doen.
Samen oefenen en ervaren
Echt begeleiden leer je pas in de praktijk. Na de basistraining kun je daarom direct aan de slag en ondersteunen we elkaar. Je kunt gaan oefenen binnen je eigen organisatie of omgeving, maar je kunt je ook aanmelden als begeleider voor dialogen die in onze agenda staan. Bij het aanmeldformulier geef je aan dat je wilt begeleiden en of je dit evt. met een ervaren begeleider samen wil doen. In deze oefenperiode kun je feedback verzamelen en contact houden met je studiebegeleider, mede-trainees en ervaren begeleiders.
Kosten basistraining
- 250 euro voor reguliere deelnemers
- 50 euro voor vrijwilligers (ten minste 1 jaar inzetbaar als begeleider voor Utrecht in Dialoog).
- 10 euro voor studenten en met U-Pas.
Bij deze kosten zijn de basistraining en verdiepingstraining inbegrepen, inclusief begeleiding en lesmateriaal. Mochten de kosten een probleem zijn voor je, neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee.