Wegwijzer taalaanbod Utrecht in bibliotheek Overvecht (voor donderdag)
Contactpersoon
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Taal-Doet-Meer2/activiteiten/Wegwijzer-taalaanbod-Utrecht-in-bibliotheek-Overvecht-voor-donderdag/25000 om je aan te melden
Samenvatting
Wegwijzers taalaanbod Utrecht zijn vrijwilligers die laaggeletterden informeren over het taalaanbod in Utrecht en hen actief doorverwijzen.Uitgebreide omschrijving
“Eén keer per week ben ik twee uur aanwezig in Bibliotheek Overvecht om laaggeletterden informatie te geven over het aanbod van Nederlandse taallessen in Utrecht. Samen met iemand die een barrière voor de Nederlandse taal ervaart bekijk ik welke taalles deze persoon nodig heeft. Vaak zit achter de wens om de Nederlandse taal te leren een andere behoefte. Bijvoorbeeld iemand wil meer grip krijgen op zijn financiën of de brieven van Nederlandse instanties beter begrijpen. Waar mogelijk slaan wij gelijk spijkers met koppen en regel ik direct een inschrijving bij een taalschool of bel ik voor meer informatie. Achterin de bibliotheek zit ik aan een ‘adviestafel’ waar geïnteresseerden zich voor meer informatie kunnen melden. Ben ik op dat moment in gesprek dan kan iemand in onze ‘wachtkamer’ wachten.” – Ellen, Wegwijzer taalaanbod Utrecht.
Wat doe je als vrijwillig Wegwijzer?
- Laaggeletterden informeren over het taalaanbod in Utrecht en doorverwijzen;
- Het voeren van adviesgesprekken (telefonisch of in de bibliotheek) voor laaggeletterden die niet naar de bibliotheek kunnen komen;
- Afstemmen met bibliotheekmedewerkers en het bijhouden van een logboek met vragen die binnenkomen en de wijze van afhandeling.
Om bovenstaande te doen, word je getraind in het gebruik van de website van jekuntmeer. Je houd daarmee ook je kennis over het taalaanbod in Utrecht op peil.
Wat heb jij in huis?
- Je bezit communicatieve vaardigheden, waarmee je gesprekken kunt voeren met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen;
- Je kunt snel zicht krijgen op een situatie en door de juiste vragen te stellen de leerwensen van laaggeletterden achterhalen (taalniveau, persoonlijke ontwikkeldoelen, financiële mogelijkheden);
- Je hebt zicht op het taalaanbod in Utrecht en kunt laaggeletterden daarom actief doorverwijzen;
- Je bent digitaal vaardig zodat je binnengekomen vragen kunt registreren;
- Je bent wekelijks vier tot acht uur beschikbaar, voor minimaal een half jaar;
- Je kunt zelfstandig werken;
- Je bent bij voorkeur ervaring als taaldocent of taalvrijwilliger in Utrecht.
Wat krijg jij ervoor terug?
Met jouw inzet zorg je ervoor dat laaggeletterden zich thuis gaan voelen en mee kunnen doen in de Utrechtse samenleving. Taal heb je immers nodig om vrienden te maken, met de leerkracht van je kinderen te praten, naar de dokter te gaan, een baan te vinden of je huiswerk te maken. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact! Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je een hoop enthousiaste Taal doet meer collega’s erbij en kun je je ontwikkelen door diverse passende trainingen.
Je wordt aangestuurd door een projectleider van Taal doet meer. Samen met de Bibliotheek Utrecht zorgt de projectleider voor de informatie die jij nodig hebt en een passende scholing. Periodiek wordt er intervisie aangeboden en organiseren wij bijeenkomsten waarmee jij jezelf kunt ontwikkelen. Onkosten worden in overleg vergoed.
Heb je belangstelling voor de functie van Wegwijzer in bibliotheek Overvecht of heb je hierover vragen? Stuur je cv en korte motivatie naar Yvonne Blok, projectleider bij Taal doet meer. Dit kan via de roze button.
Wat wij vrijwilligers aanbieden
💸 Vrijwilligersvergoeding🤝 Extra begeleidingOver Taal Doet Meer
Vrijwillige taalcoaches bieden taalcoaching en activering aan mannen en vrouwen die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Onze vrijwillige mentoren ondersteunen leerlingen met de taal en schoolwerk. Zij krijgen een extra steun in de rug om een goede start te maken in de brugklas en bij het maken van huiswerk.
Ons werk levert alle betrokkenen wat op: cursisten leren de taal en de samenleving kennen. Scholieren presteren beter op school. Vrijwilligers verbreden hun blikveld, ontwikkelen hun sociale vaardigheden en dragen bij aan begrip en samenhang binnen de Utrechtse samenleving.