Skip Navigation

Kasteel de Haar

Non-profit

Over ons

Kasteel de Haar werd zo'n honderd jaar geleden herbouwd op de resten van een middeleeuws kasteel. Het kasteel oogt middeleeuws maar functioneerde de afgelopen eeuw als een zeer mondain en...

Cultuur & KunstKinderen & JeugdOuderenhulpGender gelijkheid
Deel

Zaalgids bij Kasteel de Haar Utrecht

Vacature · 4–7 uur/week
Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens, Netherlands
Onderwijs
#24283
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Kasteel-de-Haar/activiteiten/Zaalgids-bij-Kasteel-de-Haar-Utrecht/24283 om je aan te melden
SamenvattingZaalgidsen laten bezoekers de ongekende weelde van het kasteel zien. Zij vertellen over de verschillende ruimtes of beantwoorden vragen.
Uitgebreide omschrijving

Wie zijn wij?

Of je Kasteel de Haar nu bezoekt om het park, de wonderlijke geschiedenis, de tentoonstellingen, de tuinen, de hertjes of om te trouwen, je waant je even in een andere wereld. Achter elke deur, elk detail, elke bloem uit de kleurrijke tuinen, schuilt wel een verhaal. Over andere tijden, andere culturen, andere figuren. De Haar is het grootste kasteel van Nederland, dat ooit privébezit was van de familie van Zuylen en waar haar nazaten nog steeds jaarlijks verblijven. Ook de internationale jetset uit de vorige eeuw, met haar uitbundige levensstijl, bezocht met regelmaat het kasteel. Van Coco Chanel tot Roger Moore, zij lieten hun sporen na in de luxueuze kamers van de meest weelderige plek die Utrecht rijk is. 

Stichting Kasteel de Haar zet zich in voor het behoud en onderhoud van het kasteel, de tuinen en de collectie. Daarnaast hebben wij tot doel om het totale complex voor een breed publiek toegankelijk te maken. 

Werkzaamheden

Zaalgidsen zijn er voor de bezoekers aan het kasteel om de mooiste verhalen te vertellen over de geschiedenis, de collectie, de bewoners en alle bijbehorende anekdotes. Dit gebeurt op een proactieve en dynamische wijze. Zaalgidsen rouleren in verschillende zalen en hebben contact met bezoekers uit binnen- en buitenland.

"Vrijwilliger zijn op de Kasteel de Haar geeft je de mogelijkheid gasten mee te nemen in de grootse historie en prachtige verhalen van het Kasteel en haar bewoners." 

Michel Brouwer - Zaalgids

Wij vragen

Praktische zaken

- U bent een vaste dag/vast dagdeel in het weekend beschikbaar. Andere dagen in overleg

- U werkt in diensten van 3 – 3,5 uur, waarbij u meerdere malen wisselt van zaal

- Bent u vaker beschikbaar? Dan kunt u dit aangeven en uzelf oproepbaar maken

- Verdere details worden besproken op de introductieavond

Wij bieden

Waarom vrijwilliger worden?

- Werken in een prachtige omgeving

- Enthousiaste vrijwilligersgroep

- Introductieavond en gezamenlijke opleiding

- Deelname aan excursie en lezingen

- Jaarlijkse een groot feest op het kasteel

- Kilometervergoeding

Tijdsbesteding

Omdat routine en ervaring van groot belang is, vragen wij een minimale inzet van een dagdeel per week. Meer mag natuurlijk altijd.

 

Enthousiast?

Meld u aan als aspirant vrijwilliger bij Arjan Uithol, hoofd Publiekszaken, voor de vrijblijvende introductieavond via onderstaande roze knop.

Wat wij vrijwilligers aanbieden💸 Onkostenvergoeding🤝 Extra begeleiding
Hoe kom ik er?
Over Kasteel de Haar
Kasteel de Haar werd zo'n honderd jaar geleden herbouwd op de resten van een middeleeuws kasteel. Het kasteel oogt middeleeuws maar functioneerde de afgelopen eeuw als een zeer mondain en representatief huis voor de familie Van Zuylen die het 1 maand per jaar bewoont. Tot het jaar 2000 was de familie Van Zuylen privé-eigenaar, sindsdien is het ondergebracht in de Stichting Kasteel de Haar die zich ten doel heeft gesteld door middel van exploitaite het kasteel en het interieur in goede staat te bewaren en open te stellen voor publiek.

Kaseel de Haar organiseert jaarlijks een groot aantal publieksevenementen, zoals de Elf Fantasy Fair en de Christmasfair. Er zijn regelmatig speciale themarondleidingen, concerten, kinderevenementen en familiedagen. Het kasteel stelt ook ruimtes beschikbaar voor huwelijken, recepties of diners.

Er werken zo'n 25 vaste medewerkers en ruim 200 vrijwilligers. Er zijn vrijwilligers die rondleiden, in de tuin of kasteelwinkel assisteren of de TD ondersteunen.

Een hele mooie inspirerende werkplek gecombineerd met een heleboel gezelligheid!
·
#24283
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Kasteel-de-Haar/activiteiten/Zaalgids-bij-Kasteel-de-Haar-Utrecht/24283 om je aan te melden