Taal Doet Meer zorgt er met 600 vrijwilligers per jaar voor dat Utrechters kunnen meedoen in de samenleving. Het leren van de Nederlandse taal is een rode draad in ons werk. Taal is nodig om een baan ...
Spreekvaardigheid voor doeners
Wat komt er kijken bij taalcoaching aan analfabete deelnemers? Waar richt je nu de aandacht op bij deelnemers die leren spreken en niet veel naar school zijn geweest? In deze workshop gaat het niet over alfabetiseren, het leren lezen en schrijven. Het gaat wel over het oefenen van spreekvaardigheid en aanbieden van leerstof waarbij weinig schriftelijke vaardigheden nodig zijn.
Annemarie Nuwenhoud deelt haar ervaring en kennis als het gaat om ervaringen met deze doelgroep. Je oefent deze bijeenkomst met spreekopdrachten, werkvormen o.a. het Rode Boek en er is aandacht voor werken aan evidence based kennis. Wat werkt bij feedback geven, bijvoorbeeld.
Doel: praktische tips en werkvormen voor vrijwilligers bij het begeleiden van analfabete deelnemers.
Workshopleider Annemarie Nuwenhoud is docent en trainer NT2 / Interculturele communicatie.
Vrijwillige taalcoaches bieden taalcoaching en activering aan mannen en vrouwen die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Onze vrijwillige mentoren en huiswerkbegeleiders ondersteunen risicoleerlingen op de middelbare school. Zij krijgen een extra steun in de rug om een goede start te maken in de brugklas en bij het maken van huiswerk.
Ons werk levert alle betrokkenen wat op: cursisten leren de taal en de samenleving kennen. Scholieren presteren beter op school. Vrijwilligers verbreden hun blikveld, ontwikkelen hun sociale vaardigheden en dragen bij aan begrip en samenhang binnen de Utrechtse samenleving.