Vrijwilligersacademie Utrechtse Informele Zorg & Welzijn

Je wordt of bent vrijwilliger in de informele zorg en/of welzijn. Naast de begeleiding en trainingen vanuit de organisatie waar je vrijwilliger bent, is het mogelijk om (gratis) mee te doen aan verschillende stadsbrede trainingen.


Trainingsaanbod

Alle velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Training Eenzaamheid signaleren & bespreekbaar maken

Eenzaamheid speelt overal in de bevolking en tegelijkertijd is het een onderwerp waarop een groot taboe rust. Wat doe je als je vermoedt dat je maatje, deelnemer, collega(vrijwilliger) of buurman of –vrouw eenzaam is? Hoe herken je eenzaamheid en wat kan je doen? De online training ‘Eenzaamheid signaleren & bespreekbaar maken’ gaat in op deze vragen en geeft handvatten om in actie te komen.

Trainer: Inge Nix

Training Rouw en verlies

Vrijwilligers komen regelmatig in situaties terecht waarin ze te maken krijgen met een vorm van verlies en rouw bij de mensen (cliënten, mantelzorgers) met wie zij in contact staan. Vaak is er sprake van een ingrijpende verandering in het leven van de cliënt waardoor het leven bemoeilijkt wordt. Omgaan met dergelijke situaties is lang niet altijd gemakkelijk. Inzicht hebben in de impact van eigen opvattingen over rouwen is daarbij essentieel. In de training wordt op aansprekende en interactieve wijze ingegaan op het thema aan de hand van praktische en herkenbare voorbeelden. De aanpak is licht en praktisch gericht, en werkt vanuit een positieve en veilige sfeer.

Trainer: Joske van Amsterdam

Training Grenzen Stellen

Grenzen bakenen iets af: namelijk waar jij bent en de ander begint. Heldere grenzen kunnen je een belangrijke ondersteuning geven bij je vrijwilligerswerk. Grenzen vervagen soms door allerlei oorzaken. Als je (beter) de grenzen van het vrijwilligerswerk en van jezelf kunt aangeven kun je overbelasting, te grote betrokkenheid, onduidelijke taakverdeling, onduidelijke afspraken, of verschillende verwachtingen voorkomen. In deze training leer je meer over je eigen grenzen en hoe je die beter kunt stellen.

Trainer: Katja Budde

Training Communicatie

Een online training, bestaande uit 2 dagdelen, waarin je van alles leert over je rol als vrijwilliger: over verschillende gesprekstechnieken die je kunt gebruiken in je vrijwilligerswerk en manieren hoe je je grenzen kunt aangeven zonder het contact met de ander te verliezen.

Trainer: Inge Nix

Training Cultuursensitief werken

In de training cultuursensitief werken gaat trainer Housnia El Mimouni in op het leren kennen van jezelf, want alleen dan kun je een ander leren kennen. Wanneer je op je eigen waarden en normen kunt reflecteren en je ervan bewust bent dat deze cultuurbepaald zijn, pas dan is het mogelijk om je op een onbevooroordeelde wijze te verplaatsen in de normen en waarden en het system van de ander.

Trainer: Housnia El Mimouni

Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden:

Select...

Powered by Deed‌mob Tools ·
Nederlands (Dutch)