Skip Navigation
Over ons

Welkom In Utrecht wil vluchtelingen zo snel en zo goed mogelijk deel laten uitmaken van de Nederlandse samenleving (ook al is dat tijdelijk) waarbij gebruik wordt gemaakt van de potentie en...

Gezondheid & WelzijnVluchtelingen & Minderheden
Deel

Buddygezin

Vacature · 1–5 uur/week
Utrecht, Utrecht, Netherlands
Ondersteunend werk
#23552
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Welkom-In-Utrecht/activiteiten/Buddygezin/23552 om je aan te melden
SamenvattingWordt buddygezin van een 'vluchtelingengezin' om samen leuke dingen te doen en vergroot zo de wereld van de nieuwkomers.
Uitgebreide omschrijving

Veel nieuwkomers willen duurzaam contact met Nederlanders, maar hebben dit niet. Oorzaken zijn bijvoorbeeld het gebrek aan kennis van de Nederlandse taal, onwennigheid ten opzichte van andere geldende normen en gebruiken, en onbekendheid over de ander bij zowel de nieuwkomers als de Nederlanders.

Voor vluchtelingenvrouwen met (kleine) kinderen blijkt het extra lastig. Vanwege de zorg voor hun kroost hebben ze minder mogelijkheden om buitenshuis actief te zijn en mensen te ontmoeten. Dit geldt in het bijzonder voor eenoudergezinnen. 

Om contact tussen de nieuwkomers en gewortelde Utrechters tot stand te brengen, koppelt Welkom in Utrecht  vluchtelingengezinnen aan Utrechtse gezinnen.

Buddygezinnen ondernemen samen activiteiten zoals het bezoeken van een kinderboerderij, het spelen van spelletjes of samen koffiedrinken en eten. Zo hebben ze samen een leuke tijd en leren ze meer van elkaar. Het helpt de nieuwkomers zich thuis te voelen en geeft kans op bijzondere vriendschappen tussen zowel de ouders als de kinderen.

Het project buddygezinnen past bij iedereen die open staat voor nieuwe mensen en ervaringen en daar tijd voor heeft of wil maken. De gevraagde tijdsinvestering staat niet vast. Denk bijvoorbeeld aan een ontmoeting / activiteit per twee weken. Dat kan met het hele gezin zijn maar ook een deel ervan.

 

 

 

Wat wij vrijwilligers aanbieden🤝 Extra begeleiding
Hoe kom ik er?
Over Welkom In Utrecht
Welkom In Utrecht wil vluchtelingen zo snel en zo goed mogelijk deel laten uitmaken van de Nederlandse samenleving (ook al is dat tijdelijk) waarbij gebruik wordt gemaakt van de potentie en betrokkenheid van inwoners uit diezelfde samenleving.

Wij brengen vluchtelingen in contact met mensen die hen - op hun eigen wijze - stimuleren positief deel te nemen aan de samenleving. Zij doen dit door diverse activiteiten door, voor en/of met vluchtelingen aan te bieden in de breedste zin van het woord. Daaronder vallen niet alleen activiteiten op het gebied van taal, sport en cultuur, maar ook het samen ondernemen van activiteiten zoals koken, wandelen, eten, discussiëren en klussen. Welkom In Utrecht organiseert ook zelf activiteiten.

Welkom in Utrecht biedt een platform waarop zichtbaar is welke initiatieven t.b.v. vluchtelingen er in de stad Utrecht bestaan en hoe vrijwilligers (waaronder aanbieders van activiteiten/initiatiefnemers) hieraan een bijdrage kunnen leveren.
·
#23552
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Welkom-In-Utrecht/activiteiten/Buddygezin/23552 om je aan te melden