Skip Navigation
Post | maart 2023 | Nieuws | 2 min lezen

Van kruidnoten tot doktersafspraken: de impact van taalvrijwilligers

Taal Doet Meer is een vrijwilligersorganisatie in Utrecht die onder andere taallessen verzorgt en projecten uitvoert om mensen taalvaardiger te maken. Tineke Zwarts is één van de vele vrijwilligers bij deze organisatie en geeft taallessen aan mensen uit Oekraïne die hier in Utrecht en omstreken wonen. Voor haar inzet en betrokkenheid bij Taal Doet Meer, was Tineke genomineerd voor de Utrechtse Vrijwilligerstrofee 2022.


Tineke doet dit vrijwilligerswerk al een aantal jaren en is begonnen omdat ze het leuk vindt om met taal bezig te zijn en mensen te helpen hun weg te vinden in Nederland. Taal is een belangrijk middel om te kunnen communiceren met de mensen om je heen en om jezelf verstaanbaar te maken. Tineke ziet het zijn van vrijwilliger als een noodzaak. "Dingen kunnen gewoon niet altijd door betaalde krachten gedaan worden. Zaken blijven dan of liggen of het wordt vreselijk duur om ze te kunnen doen", aldus Tineke.


Het contact met de mensen vindt Tineke het allerleukste aan haar werk als taalvrijwilliger. Ze vindt het leuk om de achtergrond van Nederlandse tradities en gebruiken uit te kunnen leggen aan haar studenten. Zo legt ze bijvoorbeeld uit wat Sinterklaas is en wat de kruidnoten ineens in de winkel doen. Het is voor haar fantastisch om te zien dat haar cursisten in de loop van de tijd meer zelfvertrouwen hebben gekregen in het spreken van de Nederlandse taal en zelfstandiger zijn geworden. Tineke vertelt enthousiast: "Als iemand bijvoorbeeld zegt dat hij nu zelf een afspraak bij de dokter durft te maken, dan denk ik: 'yes, ik heb ze weer een stukje zelfstandigheid gebracht'."


Het werk dat Tineke en de andere taalvrijwilligers bij Taal Doet Meer doen is ontzettend waardevol voor de mensen die het nodig hebben. Dankzij hun inzet krijgen mensen de kans om de Nederlandse taal beter te leren spreken en te begrijpen, wat hun leven in Nederland makkelijker en leuker maakt.


Ook taalvrijwilliger worden? Dat kan bij Taal Doet Meer maar ook bij bijvoorbeeld Humanitas, Stichting Leergaloos, Serve the City, Gilde Utrecht, Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en Wishing Well West.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Winnaar van het Gouden Stokstaartje 2023, Villa Pinedo, blikt terug

| Nieuws
Ruim 1200 keer werd er afgelopen december gestemd voor ‘het Gouden Stokstaartje’ de publieksprijs van de ...
Lees meer
Tuinieren bij Utrecht Natuurlijk - foto: Aafke Holwerda

'Iedereen is welkom en dat is voelbaar!'

| Nieuws
Word tuinvrijwilliger bij Utrecht Natuurlijk! Vrijwilliger Carla: 'De stadstuin is echt een fijne plek om te ...
Lees meer

Utrechtse Vrijwilligerstrofee 2023 eert Ahmed Amraoui en Utrecht Pride als stralende winnaars

| Nieuws
Op de Nationale Dag van de Vrijwilliger, 7 december 2023, vond in het Stadskantoor de spannende uitreiking van ...
Lees meer