Skip Navigation
Post | maart 2023 | Nieuws | 2 min lezen

De kracht van woorden: ontdek de vele manieren waarop je kunt helpen als taalvrijwilliger

Taal is een belangrijk aspect van ons dagelijks leven. Het stelt ons in staat om te communiceren met anderen en verbinding te maken met de wereld om ons heen. Taal is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen kunnen wel wat extra hulp gebruiken om de Nederlandse taal te leren lezen, schrijven, spreken of begrijpen. Gelukkig zijn er veel taalvrijwilligers die deze groep helpen bij het verbeteren van hun taalvaardigheden. Wil je weten wat jij kunt doen? We zetten verschillende soorten taalvrijwilligerswerk voor je op een rijtje.


Taalmaatje

Een taalmaatje is iemand die regelmatig samenkomt met iemand die de Nederlandse taal niet goed beheerst. Het taalmaatje helpt bijvoorbeeld met het schrijven van teksten, het begrijpen van de grammatica of het verbeteren van de uitspraak. Het doel van het taalmaatje is om de persoon te ondersteunen bij het verbeteren van zijn of haar taalvaardigheden en zo meer zelfredzaamheid te creÃŦren.


Taalmaatje worden? Bekijk bijvoorbeeld deze vacature van Humanitas of deze van Serve the City.

 

Les/taalondersteuning geven aan een groep

Je kunt ook met groepen werken in plaats van een-op-een. Je geeft dan les of helpt hierbij en ondersteunt de cursisten bij het verbeteren van hun taalvaardigheden. Ook kan je bijvoorbeeld helpen bij het voorbereiden van een gesprek met de leerkracht van iemands kinderen, de huisarts of in de winkel.


Zie bijvoorbeeld deze vacature van Taal Doet Meer.


Voorleesvrijwilliger

Als voorleesvrijwilliger lees je voor aan kinderen die om verschillende redenen moeite hebben met lezen of daar extra ondersteuning bij nodig hebben, zoals kinderen met een taalachterstand of een andere moedertaal dan het Nederlands. Door voor te lezen vergroot je niet alleen de woordenschat van kinderen, maar stimuleer je ook hun fantasie en verbeeldingskracht. Bovendien draag je bij aan de ontwikkeling van de sociale vaardigheden van kinderen, omdat voorlezen een moment van rust en ontspanning kan bieden waarbij ze zich kunnen laten meevoeren in het verhaal en kunnen genieten van de interactie met jou als voorlezer.


Zie deze vacature van Taal Doet Meer.


Al met al zijn er talloze mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen rondom taal. Of je nu een taalmaatje, taalcoach, vertaler, taaldocent of voorleesvrijwilliger wilt worden, er zijn genoeg kansen om anderen te helpen hun taalvaardigheden te verbeteren. Kijk voor meer vacatures bij organisaties zoals: Taal Doet Meer, Humanitas, Stichting Leergaloos, Serve the City, Gilde Utrecht, de Bibliotheek en Stichting lezen en schrijven.



Foto door MediaMaker Lucy Nieuwdorp

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Foto van Simon Ran (45).

Vrijwilliger bij Handjehelpen: op museumtour door Utrecht

| Nieuws
Simon Ran (45) woont in de binnenstad van Utrecht. Hij is aannemer, heeft een timmerwerkplaats en belegt in ...
Lees meer

Inschrijvingen Utrechtse Vrijwilligerstrofee 2023 geopend!

| Nieuws
Het is weer de tijd van het jaar waarin we vrijwilligerswerk vieren en de onvermoeibare inzet van degenen die ...
Lees meer

Vrijwilligers bij BuurtBuik: van voedsel redden tot saamhorigheid creÃŦren

| Nieuws
BuurtBuik is een initiatief dat voedselverspilling bestrijdt door overtollig voedsel te redden en te delen met ...
Lees meer