Skip Navigation
Over ons

Stichting De emigratie generatie brengt de verschillende generaties in Utrechtse wijken met elkaar in contact rondom het thema migratie en migratieverhalen.

De emigratie generatie gaat naar scholen,...

Cultuur & KunstGezondheid & WelzijnCommunity & familieKinderen & JeugdVluchtelingen & MinderhedenOuderenhulp
Deel

Ga met jong en oud op zoek naar migratieverhalen!

Vacature · Flexibel
Kaap Hoorndreef 42, 3563 AV Utrecht, Netherlands
Onderwijs
#25335
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/De-emigratie-generatie/activiteiten/Ga-met-jong-en-oud-op-zoek-naar-migratieverhalen/25335 om je aan te melden
SamenvattingGastdocenten gezocht die voor ons project op scholen met kinderen tussen 10 en 14 jaar en migrantenouderen migratie verhalen vast willen leggen.
Uitgebreide omschrijving

Ga met jong en oud op zoek naar migratieverhalen!

De emigratie generatie is een Utrechts project dat samen met kinderen tussen 10 en 14 jaar de migratieverhalen vastlegt van Utrechters die hier vroeger naartoe zijn gekomen uit andere landen. Middels gastlessen op school maken kinderen kennis met het begrip ‘migratie’ en de geschiedenis van migrantenouderen uit hun stad. Vervolgens worden deze ‘opa’s en oma’s’ door de kinderen geïnterviewd en worden hun verhalen opgetekend. De verhalen worden zo teruggegeven aan de ouderen en zo breed mogelijk gedeeld met inwoners van de stad. Met het vastleggen van deze migratieverhalen brengen we onze gezamenlijke geschiedenis in beeld en genereren aandacht voor migratie in het algemeen en migrantenouderen in het bijzonder. Zo verbinden we generaties, overstijgen we vooroordelen en segregatie en geven we een gezicht aan inwoners in de stad.

De emigratie generatie is op zoek naar vrijwilligers die

Het leuk vinden om op basisscholen gastlessen te geven over migratie

Samen met de leerlingen migrantenouderen gaan interviewen over hun komst naar Nederland

Kinderen begeleiden om van deze interviews een mooi verhaal te maken

Schooljaar 2019-2020 gaan we weer verhalen verzamelen! Help jij mee?

Wij zoeken

Je hebt interesse in de leefwereld van kinderen. Je weet ze nieuwsgierig te maken naar de thema’s migratie en (familie)geschiedenis

Je staat open voor mensen van andere culturen en van andere generaties. Je kan cultuursensitief werken (of wil dat leren)

Je vindt het leuk om te vertellen en nog leuker om naar mensen te luisteren

Je bent sociaal, uitnodigend en ziet kansen om mensen te betrekken bij een gesprek

Je kunt je steeds voor een trajectperiode van drie dagdelen (vaak middagen door de week) beschikbaar stellen

Je vindt commitment belangrijk en je gaat graag een proces aan met een groep

Wij bieden

Een training waarin je leert werken volgens De emigratie generatie methode

Professionele begeleiding door onze projectleider

De kans om ervaring op te doen voor de klas/groep en met projectmatig werken

De kans om deze bijzondere migratieverhalen uit de eerste hand te horen en te helpen om ze vast te leggen voor toekomstige generaties

Vragen over deze vacature of wil je direct reageren, neem dan contact met mij op via onderstaande roze knop.

Wat wij vrijwilligers aanbieden🤝 Extra begeleiding
Hoe kom ik er?
Vrijwilligerswerk in Utrecht > Utrecht Activiteiten > De emigratie generatie > Ga met jong en oud op zoek naar migratieverhalen!
Over De emigratie generatie
Stichting De emigratie generatie brengt de verschillende generaties in Utrechtse wijken met elkaar in contact rondom het thema migratie en migratieverhalen.

De emigratie generatie gaat naar scholen, geeft daar gastlessen, en samen met de leerlingen gaan we daarna in gesprek met opa's en oma's in de wijk over hun komst naar Nederland, en hun verdere levensverhaal.

De kinderen maken van deze verhalen een mooi product (krant, dichtbundel, poster..) dat wordt teruggegeven aan de ouderen tijdens een feestelijk moment. Ook willen we de verhalen waarvan we toestemming krijgen om ze te delen, vertellen in de wijk en in de stad.

Daarnaast maken we verhalen met groepen migrantenouderen. Samen halen we herinneringen op, leggen die vast in woord en beeld, en de ouderen organiseren een feestelijke bijeenkomst waarin ze hun eigen verhalen delen met hun naaste omgeving; kinderen, kleinkinderen, de buurt.
·
#25335
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/De-emigratie-generatie/activiteiten/Ga-met-jong-en-oud-op-zoek-naar-migratieverhalen/25335 om je aan te melden