Post | juni 2021 | Nieuws | 4 min lezen

Meld je aan als vrijwilliger bij een Utrechts museum!


Meld je aan als vrijwilliger voor de Utrechtse musea!


Liefhebber van musea? Begin deze maand zijn de musea gelukkig weer geopend! Utrecht heeft een breed aanbod en er is voor ieder wat wils. Dat betekent ook dat hulp van vrijwilligers weer zeer welkom is. Voor zowel grote als kleine musea zijn vrijwilligers onmisbaar! Vrijwilligers zijn dé ambassadeurs van musea en spelen een belangrijke rol bij het weer openstellen en het gastvrij ontvangen en verwelkomen van bezoekers.


Musea bieden zeer afwisselend vrijwilligerswerk. Zo zoeken zij regelmatig enthousiaste rondleiders, docenten, gastheren/gastvrouwen, balie-, winkel- of museumcafémedewerkers, maar ook websitebeheerders, communicatie experts of museummaatjes!


Wij zetten een aantal leuke vrijwilligersvacatures van musea voor je op een rijtje!


 • Het Spoorwegmuseum is een historisch museum waarin de nostalgie van de spoorweggeschiedenis elke dag tot leven komt! Reis terug in de tijd en ontdek de geheime wereld van Het Spoorwegmuseum. Ben je een spoorliefhebber en heb je twee rechterhanden? Aan de slag als technisch vrijwilliger of teamleider van een werkgroep? Draag bij aan het nog mooier maken van het Spoorwegmuseum! Klik hier!
 • Museum Hooge Woerd is een uniek en interactief museum voor jong en oud. Men bewondert er het Romeinse schip De Meern 1, bekijkt de omgeving vanaf de muren van het fort en duikt in 3000 jaar geschiedenis door middel van interactieve exposities. Aan de slag als museumdocent, baliemedewerker of archeoloog? Klik hier
 • Terug in de tijd. Help mee bij Stichting Museum voor het Kruideniersbedrijf! Het Museum voor het Kruideniersbedrijf is gevestigd in een klein, vroeg 17de eeuws huisje dat ligt aan een binnenplaats tussen 't Hoogt en de Lange Jansstraat.
 • Met kinderen een museum bezoeken: Nederlands Volksbuurtmuseum. Vind jij het leuk om kinderen een museum te laten ontdekken? Kom dan helpen bij de uitvoering van educatieve programma’s en kinderactiviteiten. Wat is een volksbuurt precies? Vaak denkt men niet bepaald positief en associeert de volksbuurt met asociaal gedrag, criminaliteit en ruzies. Dat er ook een andere kant aan zit weet men vaak niet. In de presentaties van het Volksbuurtmuseum kun je ontdekken of de vooroordelen en meningen terecht zijn.
 • Meehelpen bij het rijdende museum van Stichting Verzamelkunst? Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden verblijdt Utrecht deze zomer met een Duurzaamheidsdoolhof in verschillende parken! Beleef een doolhof van verzamelingen, opgebouwd uit aan elkaar geschakelde zeecontainers. Op 19 juni is de opening.
 • Ook voor Slot Zuylen zijn vrijwilligers onmisbaar. Het museumkasteel kan haar deuren wekelijks openen dankzij de inzet en hulp van een groep gemotiveerde mensen. Gezamenlijk maken zij Slot Zuylen tot een van de fijnste en mooiste erfgoedlocaties van Nederland. Wil jij helpen in de museumwinkel of toezichthouden en mensen begeleiden als zaalwacht? klik hier!
 • Kasteel de Haar werd zo'n honderd jaar geleden herbouwd op de resten van een middeleeuws kasteel. Jaarlijks organiseren zij een groot aantal publieksevenementen, zoals de Elf Fantasy Fair en de Christmasfair. Er zijn regelmatig speciale themarondleidingen, concerten, kinderevenementen en familiedagen. Het kasteel stelt ook ruimtes beschikbaar voor huwelijken, recepties of diners. Er werken zo'n 25 vaste medewerkers en ruim 200 vrijwilligers. Er zijn vrijwilligers die rondleiden, in de tuin of kasteelwinkel assisteren of de TD ondersteunen. Momenteel zoeken ze zaalgidsen, kassavrijwilligers en weekendvrijwilligers die als gastheer/vrouw mensen verwelkomen klik hier!
 • Kasteel Nijevelt: Waar nog oude resten van de ruïne van Kasteel Nijevelt onder de vette klei verborgen liggen, groeien nu bloemen, kruiden, groenten en fruit. Er lopen kippen en je hoort bijen zoemen. Dát is Kasteeltuin Nijevelt: een park en buurtmoestuin. Hier werken buurtbewoners, kinderen en anderen (eventueel onder begeleiding) samen aan een prachtige tuin. Wil je meedoen, met of zonder groene vingers? Er zijn mogelijkheden genoeg!
 • Een museum bezoeken als maatje? Meld je aan bij Handje Helpen om met Eva iets actiefs te gaan doen. Of bezoek het Spoorwegmuseum als maatje van Ronald die graag weer de draad wil oppakken. Klik hier voor de mogelijkheden
 • Een museum bezoeken als mentormaatje. Big Brothers Big Sisters zoekt betrokken vrijwilligers vanaf 21 jaar die, na een training, minimaal 1 uur per week gedurende minimaal 1 jaar leuke activiteiten onderneemt met een kind of jongere (6-18 jaar) uit een minimagezin. Bekijk de vacature
 • Onder het motto ‘samen uit, samen genieten’ organiseert Vier het Leven theater- en concertbezoeken met begeleiding, voor ouderen die dit niet meer zelfstandig kunnen ondernemen. Vier het Leven neemt ouderen uit o.a. Utrecht, De Meern en Vleuten mee naar diverse musea, theaters, filmhuizen en concertzalen in Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein en Houten. Ook gaan ze regelmatig met de Museum Plus Bus naar grote landelijke musea.


Net buiten de stad zijn er ook musea waar je aan de slag kunt als vrijwilliger!


 • Ontdek hoe water een wapen werd! Na een bezoek aan het Waterliniemuseum en een ontdekkingstocht over het fort hebben de waterlinies geen geheimen meer voor je. Zij zoeken per direct diverse vrijwilligers voor hun mooie Waterliniemuseum in het Fort bij Vechten in Bunnik. Aan de slag als gids, gastheer/vrouw, educatiemedewerker, klusjesman/vrouw of heb je andere talenten? Het museum gaat graag met je in gesprek!
 • Het opbouwen, beheren en in stand houden van een museum voor de collectie van oprichter Theo Schouten. Het museum beheert voorwerpen over het leven op het platteland vanaf begin 20ste eeuw. Dankzij circa 40 actieve vrijwilligers draait het Streekmuseum Vredegoed actief mee in de wereld van kleine musea. Zij zoeken een penningmeester en medewerkers voor het runnen van de groepsboekkortingen.
 • Het Vechtstreekmuseum is gelegen in park Goudestein aan de Vecht in Maarssen. Het museum richt zich op de cultuur, geschiedenis en kunst van de hele Vechtstreek. Met name de vaste collectie besteedt veel aandacht aan de historische gebouwen en theekoepels, met een speciale kamer voor de familie Huydecoper, die de oorspronkelijke buitenplaats heeft gebouwd.


Benieuwd wat er nog meer is? In onze online vacaturebank vind je zo’n 700 andere vrijwilligersklussen in Utrecht! Je kunt ook een een afspraak maken voor een bemiddelingsgesprek.


Voor wie het moeilijk vindt om zelf de eerste stap te zetten, bieden we korte begeleiding naar vrijwilligerswerk. Samen met een adviseur bekijk je welke ondersteuning wenselijk is om aan de slag te gaan. We helpen ook bij het contact met de organisatie. Klik hier voor meer informatie.


Interesse in leuke vacatures, nieuwe projecten of ben je benieuwd wat er allemaal speelt op het gebied van vrijwillige inzet in onze Domstad?

Volg ons op Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn!


Utrechtse vrijwilliger Lia actief bij het Spoorwegmuseum en Centraal Museum. Foto door: MediaMaker | VC Utrecht | Iris Zoric

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Meld je aan voor de Beursvloer op 24 mei!

| Nieuws
Meld je aan voor de Beursvloer 2022!
Lees meer

Marloes is 4000ste vrijwilliger!

| Nieuws
Marloes is 4000ste vrijwilliger
Lees meer

In gesprek met Zin in Utrecht

| Nieuws
In gesprek met Zin in Utrecht
Lees meer