Skip Navigation

Margo heeft tijd voar het begeleiden van een gezin

Margo van Vledder is getrouwd en woont met haar man en twee honden in Maarssen. Ze heeft twee volwassen zonen en drie kleinkinderen waar ze met liefde oppast. Al bijna 40 jaar doet Margo vrijwilligerswerk. Na haar studie HBO-Jeugdwelzijnswerk heeft ze kort gewerkt. Maar sinds de geboorte van haar kinderen heeft ze tijd gemaakt om anderen te helpen. Zo heeft ze jaren bij de kindertelefoon gewerkt. Daarna is ze aan de slag gegaan bij Home-Start Utrecht. Daar begeleidt zij nu nog steeds gezinnen met hun hulpvragen. In haar vrije tijd houdt Margo van lezen, fotograferen en met haar honden wandelen.

Margo is al 16 jaar actief bij de vrijwilligersorganisatie Home-Start. Zij begeleidt elke week een gezin. Dit zijn vaak gezinnen met vragen over het opvoeden van kinderen. De vragen van het gezin staan centraal. De bedoeling van de begeleiding vanuit Home-Start is dat het voorkomt dat de gezinnen in de hulpverlening terecht komen. Het kan ook zijn dat de begeleiding juist ingezet wordt als nazorgtraject. 

“Ga allemaal vrijwilligerswerk doen als je tijd hebt. Er is genoeg keuze dus er is altijd wel iets wat bij je past”

Bij Home-Start begeleidt Margo telkens één gezin per keer. “Je loopt vaak negen maanden of langer mee met een gezin. Dus je bouwt ook echt een band op met elkaar”, vertelt Margo. Margo heeft met meerdere gezinnen nog contact. Het traject is vrij intensief. “Je leert de gezinnen kennen in een kwetsbare periode, dat schept een band.” 

Margo doet vrijwilligerswerk dat in lijn is met haar opleiding. Toch heeft ze nooit de wens gehad betaald werk te doen in deze richting. Vrijwilligerswerk is in principe flexibel. Bij een standaard baan heb je te maken met vaste werktijden. Voor Margo is het heel fijn dat ze het opvoeden van haar kinderen kon combineren met vrijwilligerswerk doen. “Je kunt gezinnen verder op de rit krijgen door ze tips te geven. Als die vervolgens aanslaan is dat heel erg waardevol.”

Er is ontzettend veel behoefte aan vrijwilligerswerk op alle vlakken. Vrijwilligerswerk kent zo veel verschillende aspecten. Helpen op de sportvereniging, koffie drinken met eenzame ouderen, iemand de Nederlandse taal leren. “Het werk hoeft niet groots en meeslepend te zijn, het belang zit hem ook vaak in de kleine bijdrage. Daar maken we allemaal de maatschappij een beetje mooier mee. Mensen zijn je heel erg dankbaar”, vertelt Margo.

Ze gaat verder: “Als je tijd hebt, probeer dan iets te vinden dat bij je past. Er is zoveel vrijwilligerswerk, er is altijd wel iets dat aansluit bij jou. Er zijn heel veel mensen die de hulp kunnen gebruiken. Heel veel mensen hebben wel de ambitie om vrijwilligerswerk te doen maar voelen een bepaalde drempel. Het doen van vrijwilligerswerk kan misschien groots aanvoelen, maar soms is een kleine bijdrage al genoeg. Zo kan je iemand al heel erg blij maken met een gesprek en het drinken van een kopje koffie”.

“Door vrijwilligerswerk leer je ook om buiten je eigen hokje te denken. Je komt mensen tegen die je normaal gesproken niet zou tegenkomen. Hierdoor leer je veel over andere mensen en wordt je wereldbeeld ook een stukje groter. Het kan zeker ook helpen bij het begrip voor de medemens”, aldus Margo.


Powered by Deed‌mob Tools ·