Navigatie overslaan
Post | november 2022 | Advies | 2 min lezen

Vrijwilligers vergoeding

• De fiscaal onbelaste vrijwilligersvergoeding bedraagt maximaal €2.100,- per jaar.

• Per maand mag maximaal €210,- worden vergoed.

• De maximale uurvergoeding is €5,50 voor vrijwilligers vanaf 21 jaar.

Voor vrijwilligers onder 21 jaar geldt een maximum uurvergoeding van €2,75 per uur.


2 manieren van vergoeden 

Organisaties kunnen op twee manieren onkosten vergoeden aan vrijwilligers: 

  • Vergoeding werkelijk gemaakte kosten

Denk aan telefoon- of reiskosten. Bewaar alle bonnetjes goed en lever ze in als je je gemaakte kosten declareert. Deze onkostenvergoeding hoef je niet op te geven bij de Belastingdienst.


  • Vaste vergoeding

Organisaties kunnen een vast bedrag als vergoeding geven. Hiervoor gelden regels: de onkostenvergoeding per uur mag niet meer dan €5,50 bedragen (€2,75 voor jongeren onder de 21 jaar), met een maximum van €210,- per maand en €2.100,- per jaar. Wie daaronder blijft, hoeft de vergoeding niet op te geven. Als je meer dan €190,- per maand en €1.900,- per jaar ontvangt, wordt dat door de Belastingdienst niet meer gezien als een vrijwilligersvergoeding maar als inkomsten. Je moet dan het totale bedrag opgeven. Dat wordt opgeteld bij je inkomen en daar moet je belasting over betalen.


Bijstandsuitkering en vrijwilligersvergoeding

Let op: ontvang je een bijstandsuitkering dan mag je voor vrijwilligerswerk een (onkosten)vergoeding krijgen. Het kan een vergoeding zijn van de werkelijk gemaakte en aangetoonde kosten of een vast bedrag, dat niet hoger is dan €210,- per maand en maximaal €2.100,- per jaar. 

NB: Voor jongeren in de bijstand onder de 27 jaar, geldt een andere regeling: elke andere betaling dan de daadwerkelijk gemaakte kosten wordt gekort op de uitkering van deze jongeren.


Meer lezen

 

Liever iets kijken?


Het is niet speciaal voor vrijwilligers, maar vertelt wel een duidelijk verhaal. In dit filmpje van Verenigingen en Stichtingen wordt alles toegelicht:


Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·