Navigatie overslaan
Post | juli 2020 | Advies | 1 min lezen

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Organisaties die werken met kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking en/of andere andere (kwetsbare) doelgroepen kunnen van jou als vrijwilliger een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vragen. Het is een verklaring die aangeeft dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je vrijwilligerswerk of stage.


Je kunt een VOG aanvragen via je organisatie, via internet of via de gemeente. Sta je niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)? Dan moet je altijd direct naar Justis. Zij beslissen in alle gevallen of je wel of geen VOG krijgt.


VOG aanvragen

Er zijn verschillende manieren om aan een VOG te komen.


Organisaties kunnen de VOG gratis voor je aanvragen. Soms vraagt een organisatie je om zelf een VOG aan te vragen. De gemaakte kosten krijg je dan later vergoed. 


Via de gemeente

Via internet

  • U kunt alleen via internet een VOG aanvragen als de aanvraag wordt gestart door de (toekomstige) werkgever. Hoe de VOG-aanvraag via internet precies in zijn werk gaat, kunt u en ook uw (toekomstige) werkgever lezen op de website van Justis.

Bij Justis

  • Iedereen die niet staat ingeschreven in de BRP moet bij Justis zijn. Bijvoorbeeld als u tijdelijk in Nederland werkt of in het buitenland woont. Vul het aanvraagformulier in en stuur het op naar Justis. Bij Justis kunnen ook ondernemingen (rechtspersonen) terecht als zij een VOG nodig hebben. Bijvoorbeeld om een contract af te sluiten of lid te worden van een brancheorganisatie. Voor rechtspersonen bestaat een apart VOG - aanvraagformulier.

Er is ook een Engelstalig aanvraagformulier VOG beschikbaar. De VOG die u ontvangt is in het Nederlands geschreven, maar heeft een Engelse toevoeging.

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·