Skip Navigation
Post | november 2023 | Nieuws | 2 min lezen

Mirjam is vrijwilliger bij de Vogelopvang

Vrijwilliger Mirjam Bruin

Stichting Vogelopvang Utrecht bestaat al 30 jaar en vangt elk jaar zo’n 2500 zieke en/of gewonde inheemse vogels op uit Utrecht en ruime omstreken. Het doel is om de vogels zodanig te verzorgen, dat zij weer gezond en kansrijk in de vrije natuur losgelaten kunnen worden. 'Niks geeft zoveel voldoening als het vrijlaten van een vogel die we met zijn allen hebben opgelapt!'


Mirjam Bruin is al zo’n 1,5 jaar vrijwillig actief voor de Vogelopvang. 'Ik zag een oproep op Facebook, ze zochten voer-ouders. Voor mij als echte vogelaar is dat natuurlijk geweldig: met een pipetje gestrande babyvogeltjes voeren. In het voorjaar hebben we het daar ontzettend druk mee. En dus hebben we dan ook extra handen nodig!


Gelijkgestemden

Als vrijwilliger ben je niet alleen maar aan het voeden natuurlijk, we maken ook de hokken en volières schoon, doen de was, registreren nieuwe vogels etc. Het is een ontzettend gezellig team. Heel waardevol om met allemaal gelijkgestemde en andere dierenliefhebbers samen te werken. Al is heus niet iedereen een echte vogelliefhebber. We hebben ook vrijwilligers die bijvoorbeeld vooral bij ons zijn om de taal te leren, dat kan ook natuurlijk! 


Terug de natuur in

Hoelang we voor een vogel zorgen verschilt nogal: een eendenkuiken in dons kan zo twee maanden bij ons blijven, terwijl sommige raamslachtoffers al na twee dagen weer terug naar buiten kunnen. We laten de vogels altijd weer los in hun eigen leefgebied. Via de dierenambulance of een andere melder krijgen we namelijk het adres waar de vogel gevonden is, de terugplaatsing doen we dan zo dicht mogelijk bij dat punt.


Écht leuk

Voor mij persoonlijk is het echt fantastisch vrijwilligerswerk. Elke keer weer verheug ik me op wat er binnen kan komen. Vooral de bijzondere soorten zijn natuurlijk fantastisch om te mogen verzorgen. Ik ben als vrijwilliger begonnen in een zware periode, ik had borstkanker en wilde eigenlijk beginnen in een sportschool. Maar toen dacht ik: ik ga iets doen wat ik écht heel leuk vind. En dat doe ik nu nog steeds, met heel veel plezier!'


Wil jij ook de leukste vogels helpen?

Wist je dat duiven het hele jaar door broeden? De rest van de vogels begint in het voorjaar, en dus is de opvang nu al heel hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers om in te werken, voordat de echte drukte straks start. Meld je dus gauw aan voor één van de leukste vrijwilligersklussen van Utrecht: het helpen van wilde vogels bij Vogelopvang Utrecht!



Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Zomer vrijwilligerswerk

Zomer in Nederland: wat is er allemaal te doen?

| Nieuws
Blijf je de komende maanden in Nederland of heb je tijd en zin om eens iets anders te doen? Dan weten wij wel ...
Lees meer

Utrecht bedankt voorjaarsactie!

| Nieuws
utrecht bedankt vrijwilligers voorjaarsactie
Lees meer
webinar

Bekijk het webinar terug!

| Nieuws
Hoe maak je jouw organisatie aantrekkelijk voor (nieuwe) vrijwilligers?

Op dinsdag 31 mei 2022 vond het ...
Lees meer