Skip Navigation

VC Utrecht

Vrijwilligerscentrale

Over ons

VC Utrecht staat midden in de stad: letterlijk en figuurlijk! Vanuit ons pand aan de Bemuurde Weerd OZ stimuleren en verbinden we het Utrechtse vrijwilligerswerk, onder meer met onze goed bezochte...

Deel

Lezing over Eenzaamheid - verzorgd door bijzonder hoogleraar Anja Machielse

Workshop · 25 sep 2019, 19:00 - 21:00
Cloud Nine, Utrecht, Utrecht 3511 WC, Netherlands
Dit is een verleden workshop.150 plaatsen over.
#26006
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/VCUtrecht/activiteiten/Lezing-over-Eenzaamheid---verzorgd-door-bijzonder-hoogleraar-Anja-Machielse/26006 om je aan te melden
Uitgebreide omschrijving

Doelgroep
Alle inwoners van Utrecht, inclusief vrijwilligers, medewerkers en ondernemers die in Utrecht actief zijn.

Inhoud
Je af en toe eenzaam voelen, hoort bij het leven. In de meeste gevallen gaat dat gevoel vanzelf over. Anders is het als eenzaamheid aanhoudt. Volgens de Gezondheidspeiling 2016 is 42% van de Utrechters vanaf 19 jaar wel eens eenzaam, waarvan 11% ernstig eenzaam. Het aantal ernstig eenzame Utrechters stijgt. Het probleem in Utrecht is groot en wordt ook nog eens groter.

Op 29 maart 2019 is dan ook de Utrechtse aanpak eenzaamheid gelanceerd. Hierbij wordt ingezet op snellere en betere signalering, waarna degenen die steun kunnen gebruiken zo snel mogelijk naar de juiste plek worden geholpen. In deze aanpak wordt zo breed mogelijk samengewerkt. Het tegengaan van eenzaamheid kan immers niet door één iemand worden opgelost. Daarvoor hebben we elkaar nodig en heeft ieder een (stukje) verantwoordelijkheid. Of je nu buurman, familielid, vriend, collega, kassière, notaris of koerier bent.

In het najaar van 2019 en in de loop van 2020 zullen verschillende trainingen en lezingen in het kader van eenzaamheid in Utrecht worden aangeboden. Deze zijn voor alle inwoners en vrijwilligers in Utrecht gratis toegankelijk.

Op 25 september zal de eerste lezing worden verzorgd door Bijzonder hoogleraar Empowerment van Kwetsbare Ouderen, Anja Machielse. In 2018 verzorgde zij onder andere de nationale eenzaamheid lezing. Zoals Anja Machielse zegt: "Eenzaamheid kent vele kleuren…"

Spreker
Dr. Anja Machielse is filosoof en sociale wetenschapper. In haar onderzoek worden wetenschappelijke theorievorming en sociale praktijken nadrukkelijk op elkaar betrokken. Zij is gespecialiseerd in onderzoek naar sociaal isolement en andere vormen van sociale kwetsbaarheid. 

 

Deze lezing wordt door VC Utrecht in samenwerking met Gemeente Utrecht en NIZU in het kader van Utrechtse aanpak tegen eenzaamheid georganiseerd. Voor meer informatie hierover, zie: utrecht.nl/eenzaamheid  

Hoe kom ik er?
Utrecht > workshops > VC Utrecht > Lezing over Eenzaamheid - verzorgd door bijzonder hoogleraar Anja Machielse
Over VC Utrecht
VC Utrecht staat midden in de stad: letterlijk en figuurlijk! Vanuit ons pand aan de Bemuurde Weerd OZ stimuleren en verbinden we het Utrechtse vrijwilligerswerk, onder meer met onze goed bezochte digitale vacaturebank, projecten als Nieuwe Utrechters en evenementen als de Beursvloer. We waarderen vrijwilligers onder andere met de Vrijwilligers Trofee en de Waarderingsmaand. Vrijwilligers en organisaties kunnen bij ons terecht voor gratis workshops en advies (op maat).

We realiseren nieuwe samenwerkingen rond maatschappelijke vraagstukken en andere manieren waarop oude en nieuwe inwoners van de stad zich vrijwillig willen inzetten voor elkaar.

Wij zijn met 15 parttime medewerkers, circa 25 vrijwilligers en een RvT.
Dit is een verleden workshop.150 plaatsen over.
#26006
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/VCUtrecht/activiteiten/Lezing-over-Eenzaamheid---verzorgd-door-bijzonder-hoogleraar-Anja-Machielse/26006 om je aan te melden