Skip Navigation

VC Utrecht

Vrijwilligerscentrale

Over ons

VC Utrecht staat midden in de stad: letterlijk en figuurlijk! Vanuit ons pand aan de Bemuurde Weerd OZ stimuleren en verbinden we het Utrechtse vrijwilligerswerk, onder meer met onze goed bezochte...

Deel

Help vluchtelingen en statushouders op weg met vrijwilligerswerk

Vacature · 2–4 uur/week
Bemuurde Weerd Oostzijde 3, 3514 AN Utrecht, Nederland
Ondersteunend werk
Deze vacature is verlopen
#25381
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/VCUtrecht/activiteiten/Help-vluchtelingen-en-statushouders-op-weg-met-vrijwilligerswerk/25381 om je aan te melden
SamenvattingWie vindt het leuk om nieuwe stadsgenoten te coachen en begeleiden tijdens hun vrijwilligerswerk?
Uitgebreide omschrijving

Vrijwilligerscentrale Utrecht (VCU) bemiddelt asielzoekers en statushouders naar diverse groepsklussen en naar individueel vrijwilligerswerk in de stad. Vrijwilligerswerk blijkt ontzettend waardevol om de Utrechtse (werk)cultuur te leren kennen, de taal te oefenen en om je netwerk uit te breiden. In de praktijk blijkt dat begeleiding en coaching op de werkvloer, met name in de beginfase, cruciaal is voor een succesvolle start. Vind jij het leuk om nieuwe Utrechters te begeleiden met hun vrijwilligerswerk? Lees dan snel verder! We zoeken vrijwilligers die zowel bij de groepsklussen als bij het individuele vrijwilligerswerk willen helpen.   

Bij de groepsklussen gaat het om het begeleiden van kleine groepjes van 2 tot 5 deelnemers. Dit houdt in: het ophalen van de bewoners bij het AZC, meegaan naar de vrijwilligersklus (op loopafstand van het AZC), meehelpen tijdens de klus en optreden als verbinder tussen de AZC-bewoners en de organisatie waar ze aan de slag zijn.

Bij het individuele vrijwilligerswerk coach je als maatje een nieuwe Utrechter zodat hij/zij een goede start kan maken. Vaak blijkt dat het vanwege de taal- of culturele verschillen niet helemaal duidelijk is voor een Nieuwe Utrechter wat er van hem/haar wordt verwacht. Een maatje die de eerste drie a vier keer mee gaat, kan een wereld van verschil maken. Je helpt met inwerken en bij het maken van contact met collega-vrijwilligers. Je maakt eventuele drempels in de organisatie of misverstanden die kunnen ontstaan bespreekbaar. Je houdt regelmatig contact met VCU en met de Nieuwe Utrechter.

Wat we van je vragen:

  • Je bent sociaal vaardig en in staat om met mensen met andere culturele achtergronden om te gaan.  
  • Je bent in staat om een klein groepje te begeleiden of iemand te coachen bij de start van het vrijwilligerswerk
  • Affiniteit met of kennis over de doelgroep is een pre.

Wat biedt het jou:

  • Boeiend werk voor een interessante doelgroep.
  • Dankbaarheid van de asielzoekers/vluchtelingen die door vrijwilligerswerk een positieve ervaring opdoen.
  • Contacten en ervaring met vrijwilligerswerk met veel interessante organisaties.
  • Mogelijkheid om je capaciteiten te benutten en een mooie aanvulling op je cv.
Wat vrijwilligers nodig hebben😇 Verklaring Omtrent Gedrag
Wat wij vrijwilligers aanbieden💸 Onkostenvergoeding🤝 Extra begeleiding
Hoe kom ik er?
Over VC Utrecht
VC Utrecht staat midden in de stad: letterlijk en figuurlijk! Vanuit ons pand aan de Bemuurde Weerd OZ stimuleren en verbinden we het Utrechtse vrijwilligerswerk, onder meer met onze goed bezochte digitale vacaturebank, projecten als Nieuwe Utrechters en evenementen als de Beursvloer. We waarderen vrijwilligers onder andere met de Vrijwilligers Trofee en de Waarderingsmaand. Vrijwilligers en organisaties kunnen bij ons terecht voor gratis workshops en advies (op maat).

We realiseren nieuwe samenwerkingen rond maatschappelijke vraagstukken en andere manieren waarop oude en nieuwe inwoners van de stad zich vrijwillig willen inzetten voor elkaar.

Wij zijn met 15 parttime medewerkers, circa 25 vrijwilligers en een RvT.
Deze vacature is verlopen
#25381
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/VCUtrecht/activiteiten/Help-vluchtelingen-en-statushouders-op-weg-met-vrijwilligerswerk/25381 om je aan te melden