Skip Navigation

VC Utrecht

Vrijwilligerscentrale

Over ons

VC Utrecht staat midden in de stad: letterlijk en figuurlijk! Vanuit ons pand aan de Bemuurde Weerd OZ stimuleren en verbinden we het Utrechtse vrijwilligerswerk, onder meer met onze goed bezochte...

Deel

GEANNULEERD // Omgaan met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag

Workshop · 11 mei 2020, 19:30 - 21:30
Bemuurde Weerd Oostzijde 3, 3514 AN Utrecht, Netherlands
Dit is een verleden workshop.12 plaatsen over.
#25904
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/VCUtrecht/activiteiten/GEANNULEERD--Omgaan-met-seksueel-grensoverschrijdend-gedrag/25904 om je aan te melden
Uitgebreide omschrijving

*Deze workshop gaat vanwege de landelijke richtlijnen m.b.t. het Corona-virus niet door*

Doelgroep
Vrijwilligers, coördinatoren en bestuursleden van organisaties. Er is geen voorkennis nodig.

Inhoud
Voor de meeste mensen is het respecteren van de grenzen van de ander een normale omgangsvorm. Maar waar ligt de grens? Wat kan wel en wat kan niet? Maar ook; mijn mede-vrijwilligers doen zoiets toch niet? Oh nee hoor, bij ons gebeurt dat niet, dan zou ik dat echt wel door hebben.

Het bespreekbaar maken van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag is lastig. Er heerst een taboe op. Het wordt vaak ook gezien als een signaal van wantrouwen naar je vrijwilligers toe. Toch is het juist belangrijk om er met elkaar over te hebben en afspraken over te maken.

Deze workshop is gericht op het bewust worden dat ongewenst gedrag overal kan voorkomen en het belang van het bespreken van dit onderwerp in de organisatie. Er worden handvaten gegeven en werkvormen aangedragen om er mee aan de slag te gaan in de eigen organisatie. De opbouw van de workshop is als volgt:

  • Wat is ongewenst en grensoverschrijdend gedrag en wat zijn ongewenste omgangsvormen;
  • Wat is de impact van dergelijk gedrag;
  • Wat zijn signalen van grensoverschrijdend gedrag;
  • Hoe bespreek ik het binnen mijn organisatie;
  • Voorlichting over het (maken van) beleid in een organisatie (gedragsregels, klachtenprocedure, vertrouwenspersoon);
  • Eigen normen, waarden en opvattingen;
  • Voorbeelden van werkvormen die ingezet kunnen worden.

Over trainers
Deze workshop wordt gegeven door Jolanda Postma en Bart Sprangers. Beiden zijn actief (geweest) bij VakantieKind, een organisatie die kinder- en jongerenvakanties organiseert. Zij geven deze workshop vanuit hun ervaring met het bespreekbaar maken van dit onderwerp binnen VakantieKind maar ook vanuit het bestuur van de Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk (tegenwoordig ondergebracht bij NOC-NSF).

Hoe kom ik er?
Utrecht > workshops > VC Utrecht > GEANNULEERD // Omgaan met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag
Over VC Utrecht
VC Utrecht staat midden in de stad: letterlijk en figuurlijk! Vanuit ons pand aan de Bemuurde Weerd OZ stimuleren en verbinden we het Utrechtse vrijwilligerswerk, onder meer met onze goed bezochte digitale vacaturebank, projecten als Nieuwe Utrechters en evenementen als de Beursvloer. We waarderen vrijwilligers onder andere met de Vrijwilligers Trofee en de Waarderingsmaand. Vrijwilligers en organisaties kunnen bij ons terecht voor gratis workshops en advies (op maat).

We realiseren nieuwe samenwerkingen rond maatschappelijke vraagstukken en andere manieren waarop oude en nieuwe inwoners van de stad zich vrijwillig willen inzetten voor elkaar.

Wij zijn met 15 parttime medewerkers, circa 25 vrijwilligers en een RvT.
Dit is een verleden workshop.12 plaatsen over.
#25904
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/VCUtrecht/activiteiten/GEANNULEERD--Omgaan-met-seksueel-grensoverschrijdend-gedrag/25904 om je aan te melden