Over ons
Taal Doet Meer zorgt er met 1000 vrijwilligers per jaar voor dat Utrechters kunnen meedoen in de samenleving. Het leren van de Nederlandse taal is een rode draad in ons werk. Taal is nodig om een baan ...



Wegwijzer gezocht!



Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Taal-Doet-Meer2/activiteiten/Wegwijzer-gezocht/62696 om je aan te melden
Contactpersoon
Samenvatting
Wegwijzer gezocht! Zain kwam twee jaar geleden als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland. Hij wil Nederlands leren, maar waar kan hij het beste beginnen?Uitgebreide omschrijving
Zain is vader van 4 kinderen en woont sinds 5 maanden in Utrecht. Twee jaar geleden kwam hij als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland. Na in verschillende AZC’s gewoond te hebben woont hij sinds kort met zijn gezin in Utrecht. Hij wil graag zo snel mogelijk aan het werk in zijn vakgebied (financieel medewerker). Daarvoor wil hij de Nederlandse taal leren, maar waar kan hij het beste beginnen?
Wijs de weg!
Als wegwijzer krijg je tijdens het wekelijkse inloopspreekuur van het DigiTaalhuis vragen van mensen zoals Zain. De één zoekt een taalgroepje, de ander een cursus computervaardigheden.
In Utrecht zijn er tal van mogelijkheden, maar voor veel mensen is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. Waar men terecht kan hangt bijvoorbeeld af van afspraken met de gemeente, of men reeds is ingeburgerd, diens achtergrond en beschikbare financiën. Als wegwijzer (de naam zegt het al) biedt jij helderheid in dit woud aan regels en mogelijkheden en wijs je de weg naar een passende (digi)taalles of -activiteit.
Wat ga je doen?
Als wegwijzer houd je 1x per week een inloopspreekuur in de bibliotheek, waar Utrechtse (digi)taalleerders met uiteenlopende vragen bij je terecht kunnen. Ook de vragen die per mail en telefoon binnenkomen beantwoord je tijdens dit spreekuur. Die vragen houd je bij in een registratiesysteem, zodat we weten hoeveel en welke vragen er binnen komen.
Je loopt mee met een ervaren wegwijzer om een indruk te krijgen van welke vragen je gaat tegenkomen. Ook ons handboek met sociale kaart geeft je hierbij houvast. En bij lastige casussen kun je altijd overleggen met je collega-wegwijzers en de contactpersoon van het DigiTaalhuis. Elke 6 à 8 weken kom je met alle Utrechtse wegwijzers samen, om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen.
Lijkt het jou leuk om mensen zoals Zain te helpen in hun zoektocht naar (digi)taalles, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen?
🗣️ Beheersing van het Nederlands
Hoe kom ik er?
Over Taal Doet Meer
Vrijwillige taalcoaches bieden taalcoaching en activering aan mannen en vrouwen die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Onze vrijwillige mentoren ondersteunen leerlingen met de taal en schoolwerk. Zij krijgen een extra steun in de rug om een goede start te maken in de brugklas en bij het maken van huiswerk.
Ons werk levert alle betrokkenen wat op: cursisten leren de taal en de samenleving kennen. Scholieren presteren beter op school. Vrijwilligers verbreden hun blikveld, ontwikkelen hun sociale vaardigheden en dragen bij aan begrip en samenhang binnen de Utrechtse samenleving.