Skip Navigation
Over ons

Iedereen kent wel ergens een volksbuurt in de directe omgeving. Wat is een volksbuurt precies? Vaak denkt men niet bepaald positief en associeert de volksbuurt met asociaal gedrag, criminaliteit en...

Cultuur & KunstCommunity & familieKinderen & JeugdOuderenhulp
Deel

Gastvrouw/-heer

Vacature · 4 uur/week
Waterstraat 27, 3511 BW Utrecht, Netherlands
Gastheer/vrouw
#23055
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Nederlands-Volksbuurtmuseum/activiteiten/Gastvrouw-heer/23055 om je aan te melden
SamenvattingDe gastvrouw/ -heer ontvangt bezoekers en maakt ze wegwijs in een bijzonder museum.
Uitgebreide omschrijving

Wat in het buurthuis van Wijk C begon als een particuliere fotoverzameling met veel verhalen en opgetekende herinneringen, is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot Het Volksbuurtmuseum, dat gevestigd is in de binnenstad van Utrecht. Naast een vaste opstelling die op een levendige manier een beeld geeft van het leven in een volksbuurt rond 1900, zijn er wisselende tentoonstellingen.


Met de inzet van een grote groep enthousiaste vrijwilligers zijn we in staat deze geschiedenis op unieke wijze aan onze bezoekers te presenteren. Lijkt het u leuk om ons team te komen versterken en een bijdrage aan dit museum te leveren, dan nodigen we u van harte uit.


Het Volksbuurtmuseum is op zoek naar een:

Gastvrouw/Gastheer voor minimaal 1 dagdeel in de maand (flexibel in te delen, ook in het weekend)

  

Taken:

  • Ticketverkoop. U zorgt ervoor dat bezoekers zich welkom voelen en geeft, indien nodig, uitleg over de expositie.
  • Samen met collega’s bent u verantwoordelijk voor het opstarten en afsluiten van de museale presentaties.
  • Bezoekers kunnen desgewenst iets drinken.


Wat bieden wij:

  • Een prettige, informele werksfeer.
  • Gratis toegang tot lezingen en trainingen van of via het museum.
  • Vrijwilligers die meer willen, kunnen ingewerkt worden tot rondleider in Wijk C, een bijdrage leveren aan educatieve projecten en/of ondersteunen bij het opstellen van tijdelijke exposities.


De voorkeur gaat uit naar iemand die zich voor langere tijd wil verbinden aan het museum. Wij zijn op zoek naar kandidaten uit Utrecht of directe omgeving.

Wat wij vrijwilligers aanbieden🤝 Extra begeleiding
Hoe kom ik er?
Over Nederlands Volksbuurtmuseum
Iedereen kent wel ergens een volksbuurt in de directe omgeving. Wat is een volksbuurt precies? Vaak denkt men niet bepaald positief en associeert de volksbuurt met asociaal gedrag, criminaliteit en ruzies. Dat er ook een andere kant aan zit weet men vaak niet. In de presentaties van het Volksbuurtmuseum kun je ontdekken of de vooroordelen en meningen terecht zijn.

De verdwenen volksbuurt Wijk C staat model voor het leven in de Nederlandse Volksbuurten. In de interactieve Steeg ervaar je hoe het was om in benauwde en armoedige omstandigheden te leven rond 1920. Loop rond met een huishoudboekje en portemonnee en kijk of je uitkomt met je budget.

Bij de multimediale presentatie over de kenmerken van een volksbuurt hoor en zie je wat een volksbuurt is. Verleden én heden komen aan bod en zetten je aan het denken. En dat in onvervalst 'Uterechs', Amsterdams, Rotterdams en Cockney!

Hoe volksbuurten zijn ontstaan leer je bij Wijk C in Wording. Van nederzetting aan de Vecht, via rijk stadsdeel naar arme volksbuurt. De attractieve animaties - ook in het Engels - laten de geschiedenis vanaf de vroegste tijd leven.

De interactieve maquette leert je spelenderwijs hoe het leven op straat zich rond 1925 afspeelde en dat met verdwenen geluiden en geuren!
·
#23055
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Nederlands-Volksbuurtmuseum/activiteiten/Gastvrouw-heer/23055 om je aan te melden