Skip Navigation
Over ons

Landschap Erfgoed Utrecht wil mensen de waarde van het landschap en het erfgoed laten ervaren. Dat doen we door met kenners, liefhebbers en doeners betekenis te geven aan zaken die het waard zijn om...

Cultuur & KunstMilieu & DuurzaamheidCommunity & familieDierenwelzijn
Deel

Weidevogelbeschermer

Vacature · 4 uur/week
Bunnikseweg 25, 3732 HV De Bilt, Netherlands
Buiten
Deze vacature is verlopen
#25849
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Landschap-Erfgoed-Utrecht/activiteiten/Weidevogelbeschermer/25849 om je aan te melden
SamenvattingAls weidevogelbeschermer ben je tijdens het broedseizoen, maart - juli, bezig om broedende en opgroeiende weidevogels in het boerenland te beschermen.
Uitgebreide omschrijving

Word jij ook weidevogelbeschermer?! Als vrijwillige weidevogelbeschermer ben je tijdens het broedseizoen van maart tot juli bezig om broedende en opgroeiende weidevogels in het boerenland te beschermen tegen werkzaamheden van boeren. Je start het seizoen door samen met andere vrijwilligers de nesten op te sporen, je markeert een gevonden nest met stokken. Een boer of loonwerker kan er dan omheen werken. Als het nest is uitgekomen zit jouw taak er nog niet op! Het is de bedoeling dat de jongen kunnen uitgroeien tot volwassen weidevogels. Op het moment dat er werkzaamheden op het land plaatsvinden en er kuikens lopen zorg jij er bijvoorbeeld voor dat jonge weidevogels verjaagd worden uit percelen waar gemaaid gaat worden. Met de boer onderhoud je nauw contact over je activiteiten. En ook het vastleggen van je bevindingen in een landelijke database is onderdeel van je taak.

Je werkt intensief samen met een aantal vrijwilligers en met de boer en wordt ondersteund door de coördinator van je groep. Naast weidevogelbeschermers zoeken we ook nog coördinatoren. Lijkt je dat leuk? Kijk dan bij de vrijwilligersvacature van coördinator.  

Wat wij vragen aan competenties en beschikbaarheid
Je bent gedurende het voorjaar (maart – juni) minimaal 4 uur per week beschikbaar.
Je bent bereid de beginnerscursus weidevogelbescherming te volgen.
Je woont (bij voorkeur) in de buurt van een weidevogelgebied.
Je kan met eigen vervoer naar de locatie(s). Een boer kan door plotseling veranderende weersomstandigheden ineens besluiten te gaan maaien. Dan is het belangrijk dat je snel ter plaatse kunt zijn.

Wat bieden wij
Een leuke klus: samen met een groep enthousiaste vrijwilligers bescherm je de weidevogels en daarmee lever je een directe bijdrage aan de instandhouding van de weidevogels in jouw regio.
Een beginnerscursus weidevogelbescherming in periode maart – mei.  
Begeleiding tijdens het seizoen van ervaren vrijwilligers.
Een veldgids met foto’s van de nesten van verschillende weidevogels. Na de cursus loop je met een ervaren vrijwilliger mee bij een lokale vrijwilligersgroep.
Cursus digitaal weidevogelbeheer voor het registreren van nesten.
Het benodigde materiaal voor in het veld, o.a. stokken voor het markeren van nesten (via de coördinator van je groep).
Uitnodiging voor de jaarlijkse vrijwilligersdag van Landschap Erfgoed Utrecht.
Digitale nieuwsbrief vrijwilligers, 3 keer per jaar.

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met het Steunpunt vrijwilligerswerk via onderstaande roze knop.

Wat wij vrijwilligers aanbieden💸 Onkostenvergoeding🤝 Extra begeleiding
Hoe kom ik er?
Over Landschap Erfgoed Utrecht
Landschap Erfgoed Utrecht wil mensen de waarde van het landschap en het erfgoed laten ervaren. Dat doen we door met kenners, liefhebbers en doeners betekenis te geven aan zaken die het waard zijn om te behouden.
Deze vacature is verlopen
#25849
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Landschap-Erfgoed-Utrecht/activiteiten/Weidevogelbeschermer/25849 om je aan te melden