Skip Sidebar

Over ons

De Historische Vereniging Vleuten, de Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn zet zich in voor het Historisch Erfgoed in onze omgeving: behoud en delen met oude en nieuw bewoners.

De Vereniging die bijna ...

Kunst & cultuurKinderen & Jongeren
Deel

Lezing 15 oktober: de ‘internationale betrekkingen’ van Utrecht en omgeving” een lezing door Prof. Dr.Marco Mostert

Event · 15 okt 2019, 20:00
Hogeweide 6, 3541 BC Utrecht, Netherlands
Kunst & cultuurKinderen & Jongeren
Deze event is verlopen
Deel event
Historische Vereniging Vleuten, de Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn
#26537
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Historische-Vereniging-Vleuten-de-Meern-Haarzuilens--Leidsche-Rijn/activiteiten/Lezing-15-oktober-de-internationale-betrekkingen-van-Utrecht-en-omgeving-een-lezing-door-Prof-DrMarco-Mostert/26537 om je aan te melden

Contactpersoon

Uitgebreide omschrijving

Op dinsdag 15 oktober (’19) organiseert de Historische Vereniging een lezing door Prof. Dr. Marco Mostert over de internationale betrekkingen in de middeleeuwen in de regio Utrecht. Professor Dr. Mostert  heeft diverse boeken gepubliceerd over de ontwikkelingen van Nederland in de betreffende periode.

Maar al te vaak wordt de geschiedenis van Utrecht bekeken vanuit een ‘Nederlands’, ‘Utrechts’, of ‘regionaal’ perspectief. Daar is op zichzelf niets mis mee, maar aandacht voor de relaties die de inwoners van stad en regio onderhielden met verder gelegen gebieden dreigt daardoor wat onderbelicht te blijven. En dat, terwijl er heel wat te zeggen is over de rol van Utrecht binnen grotere politieke gehelen (het Romeinse rijk, het Duitse rijk), internationale handelsnetwerken, en de netwerken van de Kerk. Mensen uit de regio werkten als soldaat in de Romeinse legioenen, als missionaris onder de heidense Duitsers, en als notaris in de laatmiddeleeuwse pauselijke bureaucratie. En via de Utrechtse bisschop speelde de regio een relatief grote rol in de politieke geschiedenis van het Duitse rijk. Aan de hand van enkele voorbeelden wordt ingegaan op de rol die Utrecht speelde in de ‘Wereldgeschiedenis van Nederland’.

Marco Mostert is hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar de middeleeuwse schriftcultuur, maar houdt zich ook bezig met de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van de noordelijke Nederlanden.

Informatie en aanmelden via [email protected]

 

Hoe kom ik er?

Deze event is verlopen
Deel event
Utrecht > events > Historische Vereniging Vleuten, de Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn > Lezing 15 oktober: de ‘internationale betrekkingen’ van Utrecht en omgeving” een lezing door Prof. Dr.Marco Mostert

Over Historische Vereniging Vleuten, de Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn

De Historische Vereniging Vleuten, de Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn zet zich in voor het Historisch Erfgoed in onze omgeving: behoud en delen met oude en nieuw bewoners.

De Vereniging die bijna 40 jaar bestaat heeft ca 850 leden, waarvan er zo'n 60 actief zijn als vrijwilliger.