Skip Navigation
Over ons

De Depressie Vereniging is dé patiëntenvereniging van en voor mensen met een depressie en hun naasten.

De Depressie Vereniging is de patiëntenvereniging van en voor mensen met een depressie en hun...

Gezondheid & WelzijnMensen met beperkingenOuderenhulpGender gelijkheid
Deel

Gespreksbegeleider supportgroep voor jongeren met depressie

Vacature · 1–2 uur/week
Utrecht, Utrecht, Netherlands
Deze vacature is verlopen
#24126
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Depressie-Vereniging3/activiteiten/Gespreksbegeleider-supportgroep-voor-jongeren-met-depressie/24126 om je aan te melden
SamenvattingZet je eigen ervaring met depressie in om maandelijks een lotgenotengroep voor jongeren met depressieve klachten te faciliteren.
Uitgebreide omschrijving

De Depressie Vereniging zoekt een nieuwe gespreksbegeleider voor een bestaande supportgroep in Utrecht. Deze groep bestaat uit jongeren (<30 jaar) die een depressie hebben of hebben gehad en komt elke twee weken bijeen. Zij wisselen ervaringen uit en bespreken hoe zij met hun depressie omgaan. De sfeer is positief en gezellig. De begeleiders zorgen dat de bijeenkomsten goed verlopen.

Als gespreksbegeleider bouw je een band met mensen op en kan hen helpen om te leren leven met hun depressie. Je kunt je eigen ervaringen inzetten voor anderen die ook een depressie meemaken. Bovendien zal je jezelf ook herkennen in wat anderen vertellen.

Als begeleider zorg je dat de bijeenkomsten in een goede sfeer verlopen en dat iedereen aan bod komt. Samen met de andere begeleider bepaal je hoe de groep precies vorm krijgt: hoe vaak je bij elkaar wil komen, wanneer en als je wilt ook waar. Als de groep eenmaal draait, kan het zijn dat je taak heel eenvoudig wordt omdat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de groep.

Om een groep goed te kunnen begeleiden is het belangrijk dat je in staat bent je eigen ervaring te gebruiken, maar deze niet als leidraad te zien voor anderen. Kortom: dat je in staat bent boven je eigen ervaring met een depressie uit te stijgen.

Daarnaast zijn de volgende elementen van belang:

·         Een warme persoonlijkheid en oprechte interesse in anderen

·         Mensen aanvoelen en op hun gemak kunnen stellen

·         Flexibel zijn, bijeenkomsten kunnen anders verlopen dan je had gepland

·         Je woont in Utrecht, of niet ver daarbuiten.

De begeleiding van lotgenotengroepen is vrijwilligerswerk. Reiskosten worden vergoed. Voor je een groep start krijg je een tweedaagse training, waarin achtergrond over lotgenotengroepen aan de orde komt en waarin casussen worden geoefend. De trainingsdagen worden gehouden in Utrecht, bij PGOsupport. Na de training ontvang je een vrijwilligerscontract. Je gaat dan samenwerken met een ervaren gespreksbegeleider, die deze groep al langere tijd begeleidt. Uiteraard zal je eerst een kennismakingsgesprek hebben met je aanstaande collega én de regiocoördinator van de Depressie Vereniging. Daarnaast kan je deelnemen aan terugkomdagen, waar gespreksbegeleiders uit heel Nederland aanwezig zijn. Hierbij heb je de mogelijkheid tot intervisie met andere gespreksbegeleiders en kan je deelnemen aan workshops.

Let op: Hoewel dit een groep is voor jongeren onder de 30 jaar, is het geen noodzaak, dat de nieuwe gespreksbegeleider dat ook is. Wij vragen wel een zekere commitment, dus spreekt deze functie je aan en weet je zeker dat je voor langere tijd beschikbaar bent, reageer dan. We zijn heel benieuwd naar je en maken graag kennis. 

Wat wij vrijwilligers aanbieden💸 Onkostenvergoeding🤝 Extra begeleiding
Hoe kom ik er?
Vrijwilligerswerk in Nieuwegein > Nieuwegein Activiteiten > Depressie Vereniging > Gespreksbegeleider supportgroep voor jongeren met depressie
Over Depressie Vereniging
De Depressie Vereniging is dé patiëntenvereniging van en voor mensen met een depressie en hun naasten.

De Depressie Vereniging is de patiëntenvereniging van en voor mensen met een depressie en hun naasten. Wij brengen lotgenoten met elkaar in contact, verstrekken informatie, zijn gesprekspartner van het ministerie en werken aan de beeldvorming over mensen met depressieve klachten.
Deze vacature is verlopen
#24126
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Depressie-Vereniging3/activiteiten/Gespreksbegeleider-supportgroep-voor-jongeren-met-depressie/24126 om je aan te melden