Skip Navigation
Over ons

Cocktail zet zich in voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) nieuwkomers (vluchtelingen, asielzoekers). Deze mensen leefden niet alleen in het land van herkomst, maar ook in ons...

Cultuur & KunstGezondheid & WelzijnVluchtelingen & Minderheden
Deel

COCKTAIL ZOEKT VRIJWILLIGERS (MAATJES).

Vacature · 2–4 uur/week
Utrecht, Utrecht, Netherlands
Deze vacature is verlopen
#23354
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Cocktail-Midden-Nederland/activiteiten/COCKTAIL-ZOEKT-VRIJWILLIGERS-MAATJES/23354 om je aan te melden
Uitgebreide omschrijving
WAT IS COCKTAIL? Cocktail is een maatjesproject van het COC Midden-Nederland. Cocktail richt zich op homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender (HLBT) asielzoekers en vluchtelingen (nieuwkomers). Deze mensen leven in ons land dikwijls in een groot isolement. Cocktail wil het isolement van deze groep doorbreken en hen op een veilige manier introduceren in de Nederlandse samenleving. WAT DOET COCKTAIL? Cocktail koppelt HLBT-nieuwkomers aan een HLBT maatje. Dit maatje zal de nieuwkomer op een veilige manier kennis laten maken met de Nederlandse HLBT-gemeenschap, een luisterend oor bieden en waar mogelijk ondersteunen bij het vinden van de eigen weg. Daarnaast wil Cocktail een bijdrage leveren aan het verbeteren van het klimaat en het verhogen van de veiligheid van HLBT’s in asielzoekerscentra. Cocktail richt zich op de regio Midden-Nederland (Utrecht, Amersfoort, Hilversum, Leersum). WAT VERWACHT COCKTAIL VAN VRIJWILLIGERS? Cocktail verwacht van vrijwilligers dat ze affiniteit hebben met de doelgroep en bereidt zijn om tijd te investeren in een HLBT nieuwkomer en om een luisterend oor te bieden. Cocktail vrijwilligers zijn bij voorkeur zelf HLBT en bekend met de HLBT activiteiten in de eigen regio. Gezien de soms zware problematiek en traumatische ervaringen van de nieuwkomers is een stabiele persoonlijkheid en het geaccepteerd hebben van de eigen HLBT gevoelens, belangrijk. Flexibiliteit en respect voor de normen en waarden van andere culturen is vereist. Beheersing van de Engelse of Franse taal is gewenst. Kennis van het Arabisch, Farsi, Somalisch of Swahili is uiteraard welkom, maar niet noodzakelijk. Cocktailmaatjes geven in principe geen juridische, medische, psychische of financiële hulp. WAT BIEDT COCKTAIL? De mogelijkheid om iets positiefs bij te dragen aan de situatie van de vaak in grote onzekerheid verkerende HLBT en hem/haar het gevoel te geven er niet alleen voor te staan. Het maatje kan veel voldoening ervaren omdat hij/zij de nieuwkomer daadwerkelijk hierbij kan helpen. EXTRA INFORMATIE: Het is aan het ‘koppel’ om te bepalen hoe vaak deze contact hebben en wat er wordt ondernomen. GEÏNTERESSEERD OF BEHOEFTE AAN MEER INFORMATIE? Bezoek de website http://www.cocmiddennederland.nl/, of mail naar [email protected], of bel met de coördinator van Cocktail 0629525329.
Wat wij vrijwilligers aanbieden💸 Onkostenvergoeding🤝 Extra begeleiding
Hoe kom ik er?
Over Cocktail Midden-Nederland
Cocktail zet zich in voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) nieuwkomers (vluchtelingen, asielzoekers). Deze mensen leefden niet alleen in het land van herkomst, maar ook in ons land vaak in een groot isolement. Cocktail wil dit isolement doorbreken en LHBT nieuwkomers op een veilige manier introduceren in de Nederlandse samenleving.

Wat doet Cocktail?


Cocktail koppelt een LHBT nieuwkomer aan een vrijwilliger die meestal zelf tot de LHBT groep behoort. Na een intakegesprek met de nieuwkomer gaat Cocktail op zoek naar een vrijwilliger, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de taal en wensen van de nieuwkomer. Ook vrijwilligers worden tijdens een introductieavond op het maatjescontact voorbereid. Als het klikt, maakt het duo afspraken over welke activiteiten ze gaan ondernemen, wanneer en hoe vaak.

Door het organiseren van bijeenkomsten en activiteiten wil Cocktail een sociaal netwerk bieden om het onderling contact binnen de doelgroep en de integratie in de Nederlandse LHBT gemeenschap te bevorderen. Zo zijn er maandelijkse activiteiten avonden, gezamenlijke uitjes naar de Gay Pride of festivals, of een weekendje weg.


Wat doet Cocktail niet?

Cocktail biedt geen juridische, medische, psychische of financiële hulp. Zo nodig wordt iemand doorverwezen naar professionele instanties.

Doe je mee?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers - jong en oud, LHBT en niet LHBT. Neem gerust contact met ons op! Wij staan open voor reacties, vragen en ideeën.
Deze vacature is verlopen
#23354
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Cocktail-Midden-Nederland/activiteiten/COCKTAIL-ZOEKT-VRIJWILLIGERS-MAATJES/23354 om je aan te melden