Skip Navigation
Over ons

Alzheimer Nederland, afdeling Stad Utrecht organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie en mantelzorgers en behartigt hun belangen in de regio.

De enthousiaste en betrokken...

Gezondheid & WelzijnCommunity & familieMensen met beperkingenOuderenhulp
Deel

Vrijwilliger algemene ondersteuning Voorlichting in het Alzheimer Café Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn

Vacature · 2–3 uur/week
Schoolstraat 11, 3451 AA Vleuten, Netherlands
Receptie
Deze vacature is verlopen
#25134
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Alzheimer-Nederland-afdeling-Stad-Utrecht/activiteiten/Vrijwilliger-algemene-ondersteuning-Voorlichting-in-het-Alzheimer-Cafe-Vleuten-De-Meern-en-Leidsche-Rijn/25134 om je aan te melden
SamenvattingWil jij een steentje bijdragen aan het ondersteunen van mensen met dementie en hun mantelzorgers?
Uitgebreide omschrijving

Dementie kan iedereen overkomen. Op dit moment zijn er bijna 3200 mensen in Utrecht die er mee te maken hebben en ongeveer 70 procent van hen woont nog thuis. Een groot deel daarvan woont in Vleuten – de Meern – Leidsche Rijn. Als vrijwilliger kan je veel voor hen en hun naasten betekenen.

Het Alzheimer Café is er voor mensen met dementie of beginnende dementie, hun naasten, hulpverleners en andere belangstellenden. In het Alzheimer Café geven we informatie en zorgen we voor een aangename, veilige sfeer waar mensen hun ervaringen met elkaar delen. Met een team van vrijwilligers en professionals worden deze avonden voorbereid en georganiseerd. In elk Alzheimer Café zal een gast een tevoren bepaald thema presenteren, waarna gedachtewisseling plaatsvindt. Het is laagdrempelig en iedereen is welkom. Jaarlijks worden in Vleuten/de Meern/Leidsche Rijn 10 Alzheimer Café’s georganiseerd.

Voor het Alzheimercafé Vleuten/de Meern/Leidsche Rijn (AC VdMLR) zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wij zoeken gespreksleiders, gastvrouwen/gastheren, mensen die de communicatie willen verzorgen en algemene ondersteuning. Gedeelde taken en een combinatie van taken zijn ook mogelijk. 

Je wordt lid van een groep enthousiaste vrijwilligers en zorgprofessionals, ieder met eigen achtergrond en interesse. 

Als vrijwilliger heb je 

 • Basiskennis over dementie (te vinden op onze website);  
 • Een gastvrije grondhouding en weet je van aanpakken om het mensen naar hun zin te maken; 
 • Invoelingsvermogen voor de problemen van mensen met dementie en hun naasten;  
 • Bij voorkeur enige praktische ervaring in de omgang en begeleiding van mensen met dementie en hun naasten;  
 • Energie om aan de slag te gaan voor Vleuten – de Meern – Leidsche Rijn;  

Als Vrijwilliger algemene ondersteuning Voorlichting heb je kennis van de inhoud van brochures en folders van Alzheimer Nederland en presenteert het materiaal op een aantrekkelijke manier op de informatietafel. Je beheert de boekentafel. Je helpt mensen zich te informeren en keuzes te maken uit het beschikbare voorlichtingsmateriaal. Samen met het team van vrijwilligers en professionals zorg je voor een veilige en prettige sfeer waarin mensen zich op hun gemak voelen. Je hebt een luisterend oor en oog voor eventuele emoties van bezoekers en reageert daar op. Je signaleert vragen van bezoekers en geeft deze door aan de gespreksleider en/of aanwezige professionals  

Verder draag je bij aan de praktische organisatie en voorbereiding van de bijeenkomsten van het Alzheimer Café VdMLR en lever je een bijdrage aan de evaluatie van de avond. Ook lever je bijdragen aan de werkgroep die het jaarprogramma van AC VdMLR opstelt en de algemene verantwoordelijkheid draagt voor de activiteiten. 

Tijdsinvestering:

Er worden 10 AC’s per jaar georganiseerd. In onderling overleg wordt bepaald wie op welke avond aanwezig zal zijn, in een roulerend systeem. De werkgroep komt 3x per jaar bijeen (3x ca 2 uur).  

Wij bieden:

 • Trainingen en bijeenkomsten gericht op verdieping van kennis en deskundigheden.  
 • Ondersteuning van het bestuur van de regionale afdeling en van de coördinator regionale activiteiten en overige medewerkers van het hoofdkantoor. 
 • Reiskostenvergoeding en vergoeding van alle gemaakte onkosten.  
 • Een tweejaarlijkse landelijke vrijwilligersdag.  
 • Je ontvangt maandelijks de digitale nieuwsbrief en het vrijwilligersnieuws in je mailbox.  
 • Het vrijwilligerswerk bij Alzheimer Nederland vormt een aanvulling op je Curriculum Vitae. 
 • Je participeert in een groep enthousiaste vrijwilligers. 

Je wordt als vrijwilliger aangemeld bij Alzheimer Nederland en krijgt zo -via het ‘Vrijwilligersplein’- toegang tot uitgebreide informatie op het gebied van dementie. 

Interesse?  

Voor meer informatie en een reactie kun je contact opnemen met de coördinator van de werkgroep AC VdMLR, Liesbeth Willems:  

via onderstaande roze knop kun je mij een reactie sturen.

 

Wat wij vrijwilligers aanbieden💸 Onkostenvergoeding
Hoe kom ik er?
Vrijwilligerswerk in Vleuten > Vleuten Activiteiten > Alzheimer Nederland afdeling Stad Utrecht > Vrijwilliger algemene ondersteuning Voorlichting in het Alzheimer Café Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn
Over Alzheimer Nederland afdeling Stad Utrecht
Alzheimer Nederland, afdeling Stad Utrecht organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie en mantelzorgers en behartigt hun belangen in de regio.

De enthousiaste en betrokken vrijwilligers organiseren regelmatig Alzheimer Cafés; themabijeenkomsten over dementie voor mensen met dementie, mantelzorgers en andere belangstellenden:

- Alzheimer Café Binnenstad Utrecht
- Alzheimer Café Vleuten-De Meern
- Alzheimer Café Leidsche Rijn
- Alzheimer Theehuis
Deze vacature is verlopen
#25134
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Alzheimer-Nederland-afdeling-Stad-Utrecht/activiteiten/Vrijwilliger-algemene-ondersteuning-Voorlichting-in-het-Alzheimer-Cafe-Vleuten-De-Meern-en-Leidsche-Rijn/25134 om je aan te melden