Skip Navigation

AFS Nederland

Non-profit

Over ons

AFS verzorgt sinds 1947 interculturele uitwisselingen voor Nederlandse en buitenlandse studenten van 15 tot en met 18 jaar en vrijwilligerswerk in het buitenland voor 18+. AFS heeft als doel het...

Cultuur & KunstKinderen & JeugdVluchtelingen & Minderheden
Deel

Gastgezin

Vacature · 40 uur/week
Van Asch Van Wijckstraat 9, 3811 LP Amersfoort, Netherlands
Ondersteunend werk
Deze vacature is verlopen
#24578
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/AFS-Nederland/activiteiten/Gastgezin/24578 om je aan te melden
Uitgebreide omschrijving

Een scholier uit een ander land in huis? Een geweldige manier een andere cultuur én je eigen cultuur beter te leren kennen. Voor het schooljaar 2016-2017 zoekt AFS Nederland gastgezinnen voor buitenlandse scholieren tussen de 15 en 18 jaar. De scholieren gaan naar een Nederlandse school bij u in de buurt. Hoewel het Nederlands in het begin een moeilijke taal is, spreken de meeste buitenlandse scholieren aan het eind van het schooljaar vrij goed Nederlands.  

In andere landen gaan veel dingen anders dan wij in Nederland gewend zijn en in de ogen van een buitenlandse scholier zijn wij Nederlanders natuurlijk bijzondere mensen met rare gewoonten. Wat moet je bijvoorbeeld doen met een afwasborstel? Of een washandje? Twee typisch Nederlandse voorwerpen die een heel leuk gesprek over was- en afwasgewoontes in verschillende landen kunnen opleveren. Maar verschillen gaan veel dieper dan dat. Als gastouder valt er veel te ontdekken. Een scholier uit een ander land in huis? Het is een ervaring waar je de rest van je leven plezier van hebt. Het opent je ogen, maakt je bewust van culturele verschillen en hoe je die kunt overbruggen. En je hoeft er de deur niet voor uit!

Vindt u het leuk om kennis te maken met een andere cultuur en uw gastkind te introduceren in Nederland en de Nederlandse cultuur? Als gastouder leert u met andere ogen naar de Nederlandse cultuur te kijken, leert u doodgewone dingen uit te leggen waar u nooit eerder bij heeft stilgestaan heeft en misschien moet u uw oordelen over andere culturen wel bijstellen. Via uw gastkind en andere AFS-ers doet u veel (internationale) contacten op en kunt u activiteiten voor gastgezinnen met hun gastkinderen die AFS organiseert bezoeken. U helpt uw gastkind met de Nederlandse taal en wegwijs maken in Nederland. AFS helpt u bij de voorbereiding voor de komst van uw gastkind, en begeleidt en ondersteunt u tijdens het verblijf van uw gastkind in Nederland. Al met al kan het een bijzondere ervaring zijn, waarvan we zien dat die vaak nog lang doorwerkt en banden over culturen heen voor het leven kan smeden.

Gastgezin zijn is vooral een leuke en verrijkende ervaring. Het is bovendien prettig te weten dat u met AFS in zee gaat met een betrouwbare en ervaren organisatie, waarop u indien nodig kunt terugvallen, in noodgevallen zelfs 24 uur per dag, 7 dagen in de week. 

 

Wat vrijwilligers nodig hebben😇 Verklaring Omtrent Gedrag🗣️ Beheersing van het Nederlands
Wat wij vrijwilligers aanbieden🤝 Extra begeleiding
Hoe kom ik er?
Over AFS Nederland
AFS verzorgt sinds 1947 interculturele uitwisselingen voor Nederlandse en buitenlandse studenten van 15 tot en met 18 jaar en vrijwilligerswerk in het buitenland voor 18+. AFS heeft als doel het bevorderen van begrip tussen verschillende culturen en hiervan te leren. AFS is een non-profit organisatie met een kleine betaalde staf die voornamelijk draait op vrijwilligers.

Ben jij geïnteresseerd in andere culturen?
AFS is op zoek naar vrijwilligers voor verschillende activiteiten:
* begeleiders van studenten/leerlingen
* begeleiders van gastgezinnen waar de studenten gedurende hun uitwisselingsjaar verblijven
* organiseren van activiteiten voor de studenten en hun gastgezinnen in de regio Utrecht
* werven van nieuwe gastgezinnen
* geven van voorlichting op scholen voor het werven van Nederlandse uitwisselingsstudenten en het geven van voorlichting om gastgezinnen te werven.

AFS biedt goede begeleiding, veel (internationale) contacten en samenwerking met enthousiaste medevrijwilligers. Je werkt vanuit huis. Het werkgebied is Utrecht en omgeving.

Je beschikt over basiskennis van de Engelse taal (doel is dat de studenten aan het eind van het jaar redelijk tot goed de Nederlandse taal beheersen). Omdat je met jongeren uit verschillende culturen te maken hebt is het belangrijk dat je sociaal en communicatief vaardig bent. Je hebt interesse in andere culturen en kunt flexibel denken. AFS werkt met een digitaal systeem via internet. Affiniteit met jongeren en cultuur is vanzelfsprekend.
Deze vacature is verlopen
#24578
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/AFS-Nederland/activiteiten/Gastgezin/24578 om je aan te melden