Skip Navigation

Utrecht voor Oekraïne

Dit is een verzamelpagina voor de verschillende initiatieven in Utrecht

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel hulpacties er zijn gestart om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen en te helpen. Ook in Utrecht zetten veel initiatieven zich in. Wij zetten ze hier voor je onder elkaar.

Taal Doet Meer

Taal Doet Meer is er ook voor Oekraïense vluchtelingen in Utrecht. Mensen kunnen terecht voor het oefenen van de Nederlandse taal bij de meetingpoints, opvangplekken en bij het Taalcafé. Vrijwilligers zijn welkom! Voor gastgezinnen is er materiaal beschikbaar voor kinderen om thuis zelf met taal aan de slag te gaan. Lees hier meer. Bekijk meer taalaanbod voor Oekraïners in Utrecht.


Doe mee met Oekraïners Aan Tafel

Om Oekraïners in Nederland een moment te bieden om in huiselijke sfeer mensen te ontmoeten, organiseert Eet Mee Oekraïners Aan Tafel. Je ontvangt vluchtelingen uit Oekraïne bij jou thuis om samen te eten en te praten. Je kookt iets lekkers voor je gasten of doet dat samen met hen, zodat ze weer even warmte ervaren en in een huiselijke omgeving zijn. Het biedt hen kennismaking met Nederlanders en hun cultuur en de kans om een sociaal netwerk op te bouwen. Hier lees je meer informatie.


Jaarbeurs

In de Jaarbeurs is een regionale opvang voor Oekraïners ingericht door de gemeente Utrecht en Veiligheids Regio Utrecht (VRU). Van daaruit worden de mensen verplaatst naar een andere locatie in de regio.


Vluchtelingen opvangen

De gemeente Utrecht gaat vluchtelingen opvangen. Het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) coördineert de vluchtelingenstroom. Daarnaast kun je zelf vluchtelingen in huis nemen.


Aansprakelijkheidsverzekering

Personen die na 24 februari 2022 uit Oekraïne zijn gevlucht vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waarvoor de gemeente Utrecht opvang verzorgt, dan wel waarvoor opvang wordt verzorgd door gasthuishoudens die ingeschreven staan in het BRP als inwoner van de gemeente Utrecht, zijn voor aansprakelijkheid meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van de gemeente Utrecht.


Gastgezin

Op TakecareBnB kun je je opgeven als gastgezin om een of meerdere vluchtelingen in huis op te nemen. Zij zijn daarnaast op zoek naar vrijwilligers die de komende maanden als matchmaker intakegesprekken willen voeren tussen vluchtelingen en gastgezinnen.


De Protestantse Diaconie Utrecht brengt met andere Utrechtse kerken het aanbod aan slaapplaatsen bij gastgezinnen in kaart. Bekijk het intakeformulier voor noodopvang.


Je kunt ook via AirBnB een kamer beschikbaar stellen voor een vluchteling of gezin. Andere mogelijkheden voor het aanbieden van onderdak zijn Room for Ukraine en Onderdak Oekraine.


Bij het in huis opnemen van vluchtelingen komt veel kijken. Lees hier 10 tips.


Oekraïners die zelf vrijwilligerswerk willen doen

Oekraïners die in Nederland aankomen willen zelf soms ook vrijwilligerswerk doen. Het NOV beschrijft de volgende voorwaarden.


Giro 555

Er kan geld gestort worden op Giro 555 via NL08 INGB 0000 0005 55 (7 nullen, 555) t.n.v. Samenwerkende Hulporganisaties, Den Haag. Daarnaast is Giro 555 in samenwerking met Deedmob een vrijwilligerspool gestart waar je je kunt aanmelden.

 

Hulpgoederen

UtrechtInc – Deze organisatie voor ondernemende studenten heeft een eerste inzamelingsactie van kleding op de Uithof georganiseerd. Houd hun socials in de gaten voor meer acties.


Me HoRo – Deze stichting zamelt voedsel in voor o.a. Oekraïense vrachtwagenchauffeurs waarvan de bankrekening bevroren is.


Global Aid Network - Er gaan regelmatig vrachtwagens richting Oekraïne. Via het Global Aid Network kun je spullen inleveren.


Let op: veel spullen worden bij voorkeur (lokaal) ingekocht door hulporganisaties.


Vluchtelingenwerk Midden Nederland

Vluchtelingenwerk heeft een speciaal platform gelanceerd om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Via Nederland voor vluchtelingen kun je je aanmelden. Je kunt je bij Vluchtelingenwerk ook als vrijwilliger aanmelden om te helpen in een asielzoekerscentrum.Werk aanbieden aan Oekraïense vluchtelingen? Kijk dan hier. Of bekijk de verschillende type vacatures bij Vluchtelingenwerk Midden-Nederland. Jongeren tussen de 17 en 27 jaar kunnen op een andere manier van betekenis zijn.


Liveblog Leger des Heils

Lees hier de liveblog over het werk van het Leger des Heils in Utrecht en kijk hoe jij je steentje kunt bijdragen. Er zijn in Utrecht 2 opvanglocaties waar dag- en nachtopvang plaatsvindt voor Oekraïense vluchtelingen. Bekijk alle actuele vacatures.


Welkom in Utrecht

Stichting Welkom in Utrecht brengt vluchtelingen die in Utrecht wonen in contact met mensen uit de regio en andersom. Er worden activiteiten aangeboden voor, door en met vluchtelingen. Dit gebeurt onder andere op het gebied van taal, sport en cultuur. Bekijk hier wat jij kunt doen.

Op het organisatieaccount 'Hulp aan Oekraïne' verzamelen wij de vacatures voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen én vacatures gericht op Oekraïners in Utrecht.