Fondsen en subisidies

Fondsenwerving en subsidie 
Er zijn in Nederland meer dan 1000 verschillende fondsen en subsidies, ieder met hun eigen focus, regels en doelstellingen. Voor vrijwilligersorganisaties is het aanschrijven van fondsen en het aanvragen van subsidies dan ook een veel gebruikte manier om financiën te verkrijgen. 
 
Vinden van het juiste fonds
Het is belangrijk om een passend fonds en/of subsidieregeling te vinden. Wanneer jouw aanvraag namelijk niet voldoet aan de doelstelling(en) en de voorwaarden, wordt jouw plan direct afgewezen. Om dit zelf te controleren hebben sommige fondsen een quick-scan ontwikkeld die op hun website staat. De meeste andere fondsen en subsidieverstrekkers communiceren hun voorwaarden en doelstellingen meestal op hun website, of ze zijn op te vragen. 
Tip: Veel fondsen staan open voor overleg. Weet je niet zeker of je project voldoet aan de voorwaarden en doelstellingen? Bel een van hun adviseurs op! 
 
Fondsendisk en boek
Veel fondsen zijn te vinden via Google of gebruik de links naar overzichtswebsites die we voor je verzamelden onder 'meer informatie'. Om de juiste fondsen te vinden is het fondsenboek een handig hulpmiddel. Hierin staan bijna alle Nederlandse fondsen (ruim 1.000) beschreven, met hun voorwaarden, doelstellingen en andere bijzonderheden. Deze database is ook via de computer te doorzoeken, op de fondsendisk. Je kunt bij de Vrijwilligerscentrale Utrecht kosteloos een afspraak maken om hierin te zoeken. 
 
Utrechtse fondsen en subsidies
Behalve landelijke fondsen bestaan er ook enkele regionale fondsen en subsidies. Twee grote uit Utrecht:
Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht. Voor iedereen die een goed plan heeft om zich vrijwillig in te zetten voor de buurt, de wijk of de stad Utrecht (ook mogelijk als particulier).
KF Hein Fonds. Voor projecten op het gebied van cultuur, maatschappelijk werk, podiumkunst, monumentenzorg, natuurbehoud en volksgezondheid in de provincie Utrecht.  
Zie voor de overige Utrechtse fondsen bij ‘meer informatie’.
 
Tips voor fondsenwerving
Op Facebook bestaat de groep ‘Fondsen/subsidies/prijzen VCUtrecht’. Hier worden nieuwe deadlines van fondsen, subsidies en vrijwilligersprijzen in vermeld. Handig om lid van te worden en zo op de hoogte te blijven.
Veel fondsen vereisen meerdere bronnen van financiering, zodat je project niet alleen van hun fonds afhankelijk is. Vraag dit na bij het fonds.
Laat zien hoe jouw project aansluit bij de doelstellingen van het fonds.
Schrijf helder, kort en bondig. Het kan helpen om iemand anders mee te laten lezen of je tekst even te laten liggen en daarna opnieuw te lezen. 
Als er een wijziging ontstaat in het projectplan, of bv een fonds wijst een aanvraag af, stel de overige fondsen hiervan dan op de hoogte. Ze willen altijd op de hoogte zijn van alle wijzigingen.  
Voor het opstellen van een goede begroting is het handig om een paar offertes op te vragen. Soms moet je ook een kopie van iedere offerte meesturen op het moment van het indienen. Dit ter onderbouwing van de posten die je opvoert op de begroting.