Post | december 2021 | kanshebbers | 3 min lezen

KANSHEBBERS VRIJWILLIGER VAN HET JAAR

De Utrechtse Vrijwilligerstrofee is dé gemeentelijke waarderingsprijs voor vrijwillige inzet in de stad Utrecht. De drie kanshebbers zijn vrijwilligers die het afgelopen jaar opvielen door hun tomeloze inzet, een bijzonder project of hun betrokkenheid bij de mensen in de stad. Dit jaar zijn genomineerd meneer Zarraa (OBS de Cirkel), Bianca Botter (Bij Bosshardt- Leger des Heils) en Fatima Yaakoub (Hart Voor Ons Allemaal). Op 7 december 'de Nationale Vrijwilligersdag' wordt om 20.00 uur op RTV Utrecht bekend gemaakt wie Utrechtse Vrijwilliger van het jaar wordt!


Stuk voor stuk maken deze helden de stad een stukje mooier. Benieuwd wie het zijn en wat ze precies doen?


Meneer Zarraa

Meneer Zarraa is met zijn 81ste jaar de oudste genomineerde. Hij zet zich al zeven jaar in als vrijwilliger bij Basisschool OBS de Cirkel. Door weer en wind verzorgt hij vier dagen per week het overblijven van de kinderen en neemt hij groep 8 onder zijn hoede. Ze noemen hem 'meester opa!' Als vaste prik geeft hij de kinderen een warm welkom met een high five. De high five is inmiddels vervangen voor een ellenboog en een glimlach.


Meneer Zarraa kwam als gastarbeider naar Nederland. Hij heeft veel hulp gekregen van instanties om een 'huisje, boompje, beestje' op te bouwen. In zijn werkende leven bij een spoorweginstantie en als marktkoopman heeft hij nooit eerder met kinderen gewerkt. Zo zie je maar dat je nooit te oud bent om te leren. Meneer Zarraa: 'Ik vind het mooi om iets terug te kunnen doen voor Nederland én ik geniet van de energie van de vrolijke kinderen'. En zij van hem!


Bianca Botter


Bianca is vrijwilliger bij buurthuiskamer 'Bij Bosshardt - Leger Des Heils' Zuilen. Zij is zoals velen haar noemen het zonnetje in huis. Ze is een stralende aanwezigheid die alle bezoekers dagelijks een warm welkom geeft. Bianca is een manusje van alles. Ze ondersteunt coördinatoren, nieuwe vrijwilligers, kookt maaltijden, ze coördineert gekregen spullen en etenswaren, is werkzaam in de tuin, bij de kippen en veel ontelbare andere werkzaamheden. Ze is een onmisbare vrijwilliger met een hart van goud, die zie inzet tegen voedselverspilling en bijspringt waar nodig.


Bianca werkt al zes jaar lang, vier a vijf dagen per week in het buurthuis. Ze weet als geen ander duurzame samenwerkingen tot stand te brengen met voedselbanken, lokale supermarkten en ondernemers. Hiervan worden mensen uit de wijk Zuilen voorzien van maaltijden en producten. Mensen voelen zich écht gezien. Bianca draagt op deze manier bij aan thema's als eenzaamheidsbestrijding, sociale cohesie, armoedebestrijding en voedselverspilling. Met recht een vrijwilliger om trots op te zijn!Fatima Yaakoub


Fatima is al jarenlang een actieve vrijwilligster die zich voor verschillende stichtingen inzet. Door de coronacrisis kwamen veel mensen financieel in de problemen en Fatima voelde zich geroepen om iets voor hen te betekenen. Daarom richtte zij in mei 2020 midden in de coronacrisis – de stichting Hart Voor ONS Allemaal op. De jury van de Utrechtse Vrijwilligerstrofee 2020 verkoos haar hiervoor tot 1 van de 3 genomineerde vrijwilligers. Ook dit jaar behoort zij weer tot de kanshebbers!


Hart Voor ONS Allemaal helpt mensen in (financiële) nood met o.a. voedselpakketten, het bevorderen van de zelfredzaamheid van mensen, maar ook in het verbinden van mensen op cultureel gebied. Fatima: ‘We verstrekken voedselpakketten aan mensen die in armoede leven en schulden hebben. We vinden het belangrijk dat de pakketten terecht komen bij de mensen die het echt nodig hebben. Voor de stichting zou het geweldig zijn als we mede dankzij deze nominatie aan een 'grotere' ruimte zouden kunnen komen."


Wie gaat er dit jaar vandoor met de Vrijwilligerstrofee 2021? Op de Nationale Dag van de Vrijwilliger - dinsdag 7 december - weten we het! Tijdens de special ‘Utrecht Bedankt Vrijwilligers’ wordt om 20.00 uur op RTV Utrecht de winnaar bekend gemaakt.

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·