WijMakenUtrecht-trofee

DVSU Forza Friends wint WijMakenUtrecht-vrijwilligerstrofee

Malika Moussaoui-Sadki (Steunpunt GGZ Utrecht) wint in de categorie ‘Vrijwilligers’

                     
Wethouder Kees Diepeveen maakte donderdag 7 december – de Nationale Dag van de Vrijwilliger – de winnaars bekend van de WijMakenUtrecht-vrijwilligerstrofee 2017. De feestelijke uitreiking van deze jaarlijkse waarderingsprijs voor vrijwillige inzet vond plaats tijdens een speciaal diner voor 200 Utrechtse vrijwilligers in restaurant Kantien. 

 

WMU-vrijwilligerstrofee:

Lokale organisaties en initiatieven 
 
 1. DVSU Forza Friends! 
 2. Handwerkatelier Van Hagar tot Ruth 
 3. Digiwijs 3.0 
 • Het Smulhuis (Tussenvoorziening)
 • Taal Doet Meer 
 • U 2B Heard!

Behalve de trofee krijgt de winnaar ook een bedrag van €2500,-.
De 2e prijs is €1500,- en de 3e prijs €1000,- .

Individuen
 
 1. Malika Moussaoui-Sadki
  ​(Steunpunt GGZ Utrecht)
 • Gerry Steffen 
  (Straatnieuws Utrecht)
 • Reitz Jonkman
  (Digiwijs 3.0)

De winnaar ontvangt een max. €500,- voor (bij)scholing in een onderwerp naar keuze, bijvoorbeeld met betrekking tot hun project.

 

Wethouder Kees Diepeveen maakte donderdag 7 december – de Nationale Dag van de Vrijwilliger – de winnaars bekend van de WijMakenUtrecht-vrijwilligerstrofee 2017. De feestelijke uitreiking van deze jaarlijkse waarderingsprijs voor vrijwillige inzet vond plaats tijdens een speciaal diner voor 200 Utrechtse vrijwilligers in restaurant Kantien. Muzikaal duo DNL en dagvoorzitter Rob Koops presenteerde de avond.
 
In de categorie ‘Organisaties en initiatieven’ won Forza Friends de eerste prijs (€2500,-). Forza Friends biedt voetbal voor kinderen en volwassenen met een beperking en is één van de grootste g-voetbal verenigingen van Nederland (bijna 60 spelers). DVSU heeft ook nadrukkelijk het vizier naar buiten gericht en biedt de helpende hand aan tal van andere maatschappelijke initiatieven. ‘Meest opvallende is de groep enthousiaste vrijwilligers en ouders, jong en oud, die elkaar iedere week treffen om een mooie sportdag voor deze kinderen mogelijk te maken’, aldus de jury. 
 
De tweede prijs was voor Handwerkatelier van Hagar tot Ruth €1500,-), dit atelier biedt laagdrempelige handwerklessen en naailessen aan oude en nieuwe Utrechters. Iedereen is welkom, elk taalniveau en elke achtergrond. ‘In de drukte is het project een rustpunt in wijk Overvecht (en ook in Kanaleneiland) waar mensen zich veilig voelen en tot bloei komen’.
 
Derde prijswinnaar (€1000,-) Digiwijs (Wij3.0) verzorgt elk jaar computercursussen voor 350 cursisten. De jury was onder de indruk van hoe Digiwijs continu met de tijd meegaat, inmiddels geven ze les in de cloud en Open Office pakketten en ontwikkelen ze zelf bijbehorend lesmateriaal.  
 
De overige genomineerde organisaties waren Het Smulhuis (de Tussenvoorziening), Taal doet meer en U 2B Heard, zij ontvingen een eervolle vermelding. 

Categorie vrijwilligers

Uit de drie genomineerde vrijwilligers koos de jury Malika Moussaoui-Sadki als winnares. Malika zet haar jarenlange ervaring als mantelzorger (voor haar dochter) in als vrijwilliger bij Steunpunt GGZ Utrecht, waar ze andere mantelzorgers begeleid. ‘Het geeft mij energie om andere mensen in hun kracht te zetten’, aldus Malika. De jury vond haar een lichtend voorbeeld, vooral voor andere vrouwen. 
 
De overige genomineerden vrijwilligers waren Gerry Steffen (Straatnieuws Utrecht) en Reitz Jonkman (Digiwijs 3.0). Zij ontvingen een eervolle vermelding.
 
Directeur van VC Utrecht Judith Deynen kijkt terug op een geweldige avond: ‘Mooi dat alles samenkomt: deze waarderingsprijs, het diner speciaal voor Utrechtse vrijwilligers en dat op de Nationale Vrijwilligersdag. Bijzonder om te zien wat voor mooie nieuwe verbindingen er ontstaan!’.  

 

Algemene voorwaarden

1. Alleen initiatieven waarvan vrijwilligers de drijvende kracht(en) zijn, komen in aanmerking voor de prijs.  
2. Het initiatief moet iets doen wat er nog niet/niet meer/niet voldoende is óf een nieuwe invalshoek op bestaande voorziening/situatie.  
3. Alleen organisaties, initiatieven en projecten in de gemeente Utrecht mogen meedingen.  
4. Het initiatief levert een bijdrage aan het collectief belang van Utrechters en/of Utrecht (stad, wijk, buurt, straat).  
5. Het initiatief heeft geen winstoogmerk als doel.  
6. Het initiatief loopt of start in 2017.  
7. De winnaar wordt door de jury gekozen uit de deelnemers die het deelnameformulier volledig hebben ingevuld en op tijd hebben ingeleverd.  
8. De uitslag wordt donderdag 7 december 2017 bekend gemaakt.  
9. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.  
10. Vrijwilligers, medewerkers en leden van het bestuur van de Vrijwilligerscentrale Utrecht en medewerkers van de gemeente Utrecht zijn uitgesloten van deelname.  
11. In gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien, beslist de juryvoorzitter.  
12. Het besluit van de voorzitter is niet voor beroep vatbaar.  
13. Deelnemers geven toestemming tot verwerking van (persoons)gegevens in verband met deelname aan de Vrijwilligersprijs. Deze persoonsgegevens mogen worden opgenomen in het gegevensbestand, dat vertrouwelijk en conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens zal worden behandeld.  

Beoordelingscriteria van de jury - voor initiatieven/organisaties

•   Iets dat iets toevoegt aan de stad (het heeft iets heel erg Utrechts)  
•   Organisatorisch en financieel op orde 
•   Structureel verschil maken 
•   Inspirerend zijn voor anderen  
•   Actief samenwerken en/of verbinden (of op zoek zijn naar). Verbinding is cruciaal voor continuïteit.

 

De WijMakenUtrecht-vrijwilligerstrofee is een samenvoeging van de Vrijwilligersprijs en de gemeentelijke JijMaaktUtrecht-trofee (voorheen Participatietrofee).